Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS

Raspisan tender za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

forto steta muzur (1)

Unapređenje javnog prijevoza i proširenje tramvajske pruge, kao i trolejbuske mreže mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada

Za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevu danas je objavljen Poziv za dostavu ponuda za odabir izvođača radova. Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara pruge, a rok za dostavu ponuda je 9. maj.

Ovaj projekt će, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, značajno poboljšati saobraćaj u Kantonu Sarajevo.

– Nakon skoro 40 godina priče o ovom projektu, danas je raspisan tender za izvođača radova. Plan je da na dužini od 12,96 kilometara pruge bude izgrađeno 20 stajališta, kao i okretnica na Ilidži – rekao je ministar Šteta.

Krajem prošle godine, nakon što su premijer Edin Forto i ministar Šteta potpisali mandatno pismo sa EBRD-om, raspisan je tender za nadzor i napravljeni su prvi koraci za početak realizacije ovog projekta.

– Unapređenje javnog prijevoza i proširenje tramvajske pruge, kao i trolejbuske mreže mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada. Kada tome dodamo unapređenje i proširenje biciklističkih staza, moći ćemo reći da se krećemo prema Evropi u smislu kvalitete života u Sarajevu – naglasio je premijer Forto, nakon današnjeg obilaska dionice buduće tramvajske pruge.

Postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.