Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MMF

Rat Izraela i Hamasa pogađa ekonomije susjednih zemalja: “Posljedice su već vidljive”

mmf
Foto: Screenshot/ YouTube

Georgieva je govorila dan nakon što su moćnici s Wall Streeta poručili forumu da bi rat mogao zadati težak udarac globalnoj ekonomiji, posebno ako uvuče druge zemlje

Rat između Izraela i Hamasa već pogađa ekonomije susjednih zemalja, izjavila je u srijedu generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na saudijskom forumu investitora.

-Pogledajte susjedne zemlje – Egipat, Liban, Jordan – tamo su posljedice sukoba već vidljive – kazala je Kristalina Georgieva na Inicijativi za buduće investicije (FII) u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Palestinska oružana grupa Hamas izvela je napad na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno više od 1.400 i otete 222 osobe, navode izraelske vlasti.

Izrael je odgovorio zračnim napadima i skoro potpunom kopnenom, morskom i zračnom blokadom Gaze, gdje je Hamasovo ministarstvo zdravstva saopćilo da je do sada u ratu ubijena 5.791 osoba.

Georgieva je govorila dan nakon što su moćnici s Wall Streeta poručili forumu da bi rat mogao zadati težak udarac globalnoj ekonomiji, posebno ako uvuče druge zemlje.

-Ono što vidimo je veća napetost u svijetu. Rizici od još većeg broja izbjeglica prisutni su u zemljama koje ih već prihvataju – rekla je Georgieva.

Godišnji skup FII, nazvan “Davos u pustinji”, je prilika za Saudijsku Arabiju da prikaže svoje ekonomske reforme čiji uspjeh, kako saudijski zvaničnici tvrde, dijelom zavisi od regionalne stabilnosti.

Dok je nekoliko govornika visokog profila govorilo o trenutnim regionalnim previranjima, učesnici FII-a istakli su kapacitet Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da izdrži i finansira reforme koristeći svoj golemi državni Fond za javna ulaganja.

Program Vision 2030 de facto vladara kraljevstva, prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, ima za cilj tranziciju ekonomije od fosilnih goriva pretvaranjem Saudijske Arabije u turističko i poslovno središte obilježeno takozvanim giga-projektima, uključujući futuristički vrijedan 500 milijardi dolara megagrad poznat kao NEOM.

-U samoj Saudijskoj Arabiji sve će ići naprijed, a kompanije u zapadnim zemljama i Indiji i Kini neće propustiti saudijsko tržište – izjavio je Naser al-Tamimi, analitičar Bliskog istoka u Italijanskom institutu za međunarodne političke studije.

-Govorite o najvećoj ekonomiji na Bliskom istoku, najvećem građevinskom tržištu na Bliskom istoku – kazao je on, prenosi AFP.