Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova zaduženja

Razmatranjem ekonomskih reformi nastavljena sjednica NSRS

viskovic333

RS će se i u narednoj godini dugoročno zadužiti u maksimalnom iznosu do 371 milion KM, a planirana je i emisija trezorskih zapisa u iznosu do 220,6 miliona KM

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas razmatranjem Prijedloga programa ekonomskih reformi tog bh. entiteta za period 2019–2021. godina, po hitnom postupku.

Entitetski premijer Radovan Višković sinoć je rekao da su glavni ciljevi politika u pomenutom dokumentu povećanje plaća, produktivnosti i konkurentnosti privrede, kojoj su prilagođeni obrazovni sistem i tržište rada, kao i održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor i poboljšanje demografske pozicije RS-a.

Među prioritetima u Programu ekonomskih reformi su i istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Višković je naveo da je fokus s fiskalnih politika pomjeren na politike realnog sektora i strukturne reforme.

Među tačkama na dnevnom redu je i Prijedlog budžeta RS-a za 2019., po hitnom postupku, koji iznosi tri milijarde i 256 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 168 miliona KM, odnosno 4,9 posto u odnosu na rebalansom budžeta za 2018..

Na ovoj trećoj posebnoj sjednici bit će razmatrane i izmjene i dopune Zakona o dječjoj zaštiti, po hitnom postupku te odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS za 2019. godinu.

RS će se i u narednoj godini dugoročno zadužiti u maksimalnom iznosu do 371 milion KM, a planirana je i emisija trezorskih zapisa u iznosu do 220,6 miliona KM.

Poslanici su tokom jučerašnjeg rada završili raspravu o Prijedlogu drugog rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, po hitnom postupku, koji iznosi 3,4 milijarde KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.