Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RCC i BBI banka stipendiraju učenike i studente iz Srebrenice i Bratunca

srebrenica stipendije
Foto: I.Kralj

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) stipendira deset učenika i studenata iz Srebrenice i Bratunca, uz tehničku pomoć BBI banke.

Na uručenju ugovora o stipendijama, danas u Sarajevu je istaknuta zajednička namjera RCC-a i BBI banke za poticaj ulaganju u obrazovanje posebno mladih generacija.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović kazao je da su stipendije tek mala podrška mladim ljudima koji iza sebe imaju rezultate u radu, a pri odabiru korisnika vodilo se računa i o njihovom materijalnom stanju.

– Zamolio bih vas da, šta god u životu budete radili, poštujete roditelje i da volite grad iz kojeg dolazite i državu čiji ste dio. Nikome ništa ne dugujete, osim sebi i svojim najbližima – poručio je stipendistima.

Svilanović je kazao novinarima da su to prve stipendije koje dodjeljuje RCC, a namjera je to i nastaviti ako bude moguće jer to učenici i studenti zaslužuju.

Direktor BBI banke Amer Bukvić kaže da ta banka tradicionalno stipendira učenike i studente iz cijele BiH, a u ovom slučaju pružili su tehničku podršku RCC-u.

– Veliki je izazov da se zadrže mladi i talentirani ljudi u BiH te da imaju finansijsku mogućnost za studiranje – kazao je novinarima.

Visina jedne godišnje stipendije je 1.200 eura, a stipendije su dobili Mensur Velić, Rešid Hadžibulić, Ševal Ibrahimović, Almedina Ibrahimović, Amina Osmanović, Ana Stanojević, Amina Ibišević, Esmeralda Čakanović, Goran Stojanović i Tijana Pejić. Oni su danas zahvalili donatorima za stipendiju koja će im olakšati studije.

Pravo sudjelovanja na konkursu za dodjelu stipendija, objavljenom pred kraj prošle godine, imali su učenici srednjih škola i redovni studenti fakulteta, državljani BiH, s mjestom prebivališta na teritoriji općina Srebrenica i Bratunac.