Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vtk bih

Regionalni Challenge Fund finansira pet najuspješnijih konzorcija iz BiH

challenge fund

Posebno nas raduje što iz Bosne i Hercegovine imamo pet konzorcija, dobitnika grant sredstava, ukupne vrijednosti 1.857.133 eura

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH), kao jedan od partnera projekta, bila je domaćin današnje ceremonije u Sarajevu na kojoj su proglašeni odabrani konzorciji za finansiranje u okviru projekta Regionalni challenge fond (RCF).

Pet najuspješnijih projekata iz BiH odabrano je za finansiranje koje obuhvata ulaganje u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama za stručno osposobljavanje koje provode kooperativnu obuku.

U prethodna dva poziva imali smo po četiri dobitnika

Potpredsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić je rekao da je čast biti domaćin treće dodjele grantova Regionalnog fonda za izazove, projekta koji doprinosi jačanju konkurentnosti privrede u regionu Zapadnog Balkana od 2020. godine.

– Posebno nas raduje što iz Bosne i Hercegovine imamo pet konzorcija, dobitnika grant sredstava, ukupne vrijednosti 1.857.133 eura.  U prethodna dva poziva imali smo po četiri dobitnika. VTK BiH i ostale komore, članice Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana, opravdale su ukazano povjerenje partnera i svojim aktivnim angažmanom doprinijele uspješnoj realizaciji tri poziva, a vjerujemo i novih poziva koji slijede – istakao je Egrlić.

Izrazio je zahvalnost njemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj koje je izdvojilo  64,43 miliona eura za RCF projekat, kao i Vladi Švicarske, koju predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a koja je sufinansirala projekat sa dodatnih 9,7 miliona švicarskih franaka.

Uime Komorskog investicionog foruma (KIF) zapadnog Balkana Balša Ćulafić, koordinator projekta RCF, rekao je da je Regionalni fond za izazove finansijski mahanizam osmišljen sa ciljem unapređenja zapošljivosti, naročito mladih. Podsjetio je da je KIF “zapadnobalkanske šestorke” zajednička inicijativa privrednih komora Albanije, BiH, Srbije , Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore kojom je uspostavljena ekonomska platforma sa zadatkom da promiviše region kao jedinstvenu investicionu i privrednu destinaciju.

– Ta inicijativa zastupa više od 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća realizujući misiju otvaranja novih mogućnosti za snažnije povezivanje poslovnih zajednica – dodao je Ćulafić.

Prisutnima su se među ostalim obratili Lea Thurm iz Ambasade SR Njemačke u BiH, zamjenik šefa misije i direktor saradnje pri Ambasadi Švicarske u BiH Siroco Messerli, te direktor KfW-a za JI Evropu i Tursku Klaus Müller. Naglasili su značaj partnerstva obrazovnih institucija i kompanija i novih razvojnih šansi, kao i primjenu novih znanja i tehnologija.

Nagrađeni konzorciji

Nagrađeni konzorciji su: Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, JU Tehnička škola Zenica i  kompanije Empress, Mettalon Plast, Pero Zenica, Interprocess, Nucad, FIS (Ambyenta namještaj), Tisakomerc, Metacomm, ED.EN Visoko i AS Nostro; JU Srednja škola Konjic i  kompanije Intermezzo, Visit Konjic Ltd, PBP, Development Agency “Prvi korak” i Garden City Hotel Konjic; Internacionalni  univerzitet u Sarajevu i kompanije Pobjeda Tešanj, Fabrika pumpi i prečistača MDG International, Junior-Eko-Termik, Enova društvo za inženjering i konsalting Sarajevo, Medena-Commerce Tešanj, društvo za proizvodnju, promet, export-import, TRI-M Hrvić, Tipteh Sarajevo, ETI Sarajevo, CET Energy i KV TEAM; Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju i kompanije Ministry of Programming, ZIRA i HTEC, te JU Srednja stručna i tehnička škola Gradiška i kompanije Stari hrast, Concept Bar & Restaurant Garden, Mardi, Restoran Đerdan, Krčma kod Lukića, Moja, Krčma kod Ace, Gončin, Botex i Svetislav Teks.