Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

15 preduzeća iz BiH

Regionalni sajam preduzetnica osnažit će poslovanje stotina preduzeća širom Evrope i centralne Azije

UN Women_Regionalni virtuelni sajam poduzetnica (1)

Trenutno dostupni podaci pokazuju da 71% preduzetnica u BiH smatra da je pandemija veoma negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode

Virtuelni regionalni sajam preduzetnica okupit će stotine malih preduzeća i preduzetnica, uključujući 15 kompanija iz BiH koje vode žene, kao i globalnih tvrtki i investitora iz Evrope i centralne Azije.

Od 27. do 29. aprila, sajam će biti prilika za predstavljanje poslovnih poduhvata, stvaranje biznis planova i širenje tržišta i profita za preduzeća čije su vlasnice žene.

Trenutno dostupni podaci pokazuju da 71% preduzetnica u BiH smatra da je pandemija veoma negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode. Zbog razarajućeg utjecaja COVID-19 u regiji, jedna četvrtina samozaposlenih žena ostala je bez posla. U odgovoru na ovu situaciju, sajam će povezati preduzetnice sa domaćim i stranim preduzećima, investitorima i mentorima, kako bi im pomogli u unapređivanju njihovih marketinških ideja i poslovanja. Petnaest preduzetnica iz šest gradova BiH i osam sektora (IKT, turizam, zdravstvo, odjeća, hrana, poljoprivreda, mediji, arhitektura) učestvovat će u događaju, zajedno sa šest mentora i partnera.

„COVID-19 je imao nesrazmjeran utjecaj na preduzetnice jer mikro, mala i srednja preduzeća koja vode žene, u odnosu na ona koja vode muškarci, imaju veću vjerovatnoću da djeluju u sektorima sa nižim maržama profita ili u sektorima na koje najviše utječu ograničenja uvedenih mjera. Podrška sigurnom prihodu za žene, dostojanstvenom radu i finansijskoj samostalnosti ključni je prioritet za UN Women”, rekla je Alia El-Yassir, regionalna direktorica UN Women za Evropu i centralnu Aziju.

“Mala i mikro preduzeća, čije su vlasnice uglavnom žene, veoma su pogođena pandemijom COVID-19, pogotovo ona koja pružaju usluge. Tokom ove krize, UN Women ured u BiH podržavao je različite inicijative s ciljem oporavka biznisa koje vode žene. Zajedno sa Švedskom, Velikom Britanijom i Fondacijom 787, ponosni smo na BizUp program koji podržava 12 ovakvih biznisa. Regionalni sajam je izvrsna prilika za bh. preduzetnice da razviju nova partnerstva, klijente i suradnje širom Evrope i centralne Azije”, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.
Tokom sajma, bit će organizirano šest radionica za zajedničko stvaranje na teme poput brendiranja i marketinga, crowdfundinga, e-trgovine, i predstavljanja investitorima. U „Povezujemo i stvaramo“ dijelu sajma, preduzetnice će imati priliku predstaviti svoje proizvode, naučiti kako da poboljšaju svoje poslovne planove inovacijama i eksperimentiranjem sa novim idejama, te upoznati globalne tvrtke i investitore. Partneri iz privatnog sektora će podijeliti informacije o tome kako njihovi poduhvati mogu uključiti više preduzetnica u lancu vrijednosti.
Tri dana sajma uključit će i kratku sesiju o snazi umrežavanja i mogućnostima uvezivanja, kao i jedan-na-jedan sesije umrežavanja. Preduzetnice i poslovni partneri će također imati priliku da dodatno predstave svoje poslovanje putem virtuelnih sajamskih štandova, koji će biti dostupni online tokom virtuelnog događaja.
Nakon sajma, preduzetnice će dobiti profesionalnu obuku za razvijanje i usavršavanje poslovanja, za vlastite poslovne planove i ideje o proizvodima.
Više od 23 sektora će biti zastupljena na sajmu, kojeg velikodušno finansira vlada Japana.
Otvaranje sajma će biti prenošeno uživo na Facebook stranici UN Women Evropa i centralna Azija.