Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Registrovani kao nevladina neprofitna organizacija, a ostvaruje milionske prihode

vktv

“Dom naroda nalaže Ministarstvu pravosuđa, zbog nemogućnosti dobivanja informacije od Vijeća ministara o načinu i provođenju adekvatne kontrole nad financijskim sredstvima koja Vanjskotrgovinska komora BiH ostvaruje u vršenju javnih ovlasti, uputiti upravnu inspekciju u VTK BiH koja će utvrditi zakonitost rata VTK-a te da u roku od 30 dana o nalazima bude izviješćen Dom naroda”, navodi se u zaključku koji se nalazi na dnevnom redu iduće sjednice Doma naroda BiH i za koji se očekuje da će biti usvojen.

Potpisnik zaključka je izaslanik Mario Karamatić koji je za Večernji list rekao kako se rad Vanjskotrgovinske komore mora vratiti u zakonske okvire.

“Prema informacijama kojima raspolažem, VTK BiH ima sedam miliona maraka prihoda samo na osnovu ovlasti koje su prenesene na njega. Tome treba dodati i iznose koji se naplaćuju za dozvole, a koje oni ne bi smjeli izdavati i kojih nema u Zakonu o VTK-u. Sve će to biti predmet zanimanja Doma naroda, nadležnih inspekcija i očekujem kako će odgovorni za ovo stanje snositi pravne posljedice”, poručio je izaslanik Karamatić.

Kako mnogo toga ne štima u priči oko Vanjskotrgovinske komore BiH, pokazuje i podatak kako je Ministarstvo pravosuđa, još dok je ministar bio Bariša Čolak, odbilo zahtjev da ta institucija bude upisana u registar pravnih osoba BiH.

“Razmatrajući zahtjev, Ministarstvo je utvrdilo kako sadrži nedostatke koji sprječavaju postupanje po njemu, da je nepotpun, zbog čega nije moguće izvršiti upis u registar pravnih osoba BiH”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Čolak koji je tada bio državni ministar pravosuđa.

Komora nije upisana ni u registar zaklada i udruga koji se vodi u Ministarstvu pravosuđa BiH.

Nevjerovatno zvuči činjenica da je VTK BiH registriran kao nevladina, neprofitna organizacija, a ostvaruje milionske prihode na osnovi ovlasti koje mu je dala država.

“Volio bih vidjeti jednog privrednika kojem je ova komora pomogla. Ima milionske prihode, a ne možemo dobiti informacije gdje se novac troši. To će se promijeniti i ta institucija mora početi raditi u skladu sa Zakonom o Vanjskotrgovinskoj komori BiH”, poručio je Karamatić.

Očekuje se kako će se inspekcije pozabaviti ulogom stranih savjetnika unutar Vanjskotrgovinske komore BiH jer navodno postoje indicije kako ti savjetnici imaju privatne kompanije u svojim državama kojima pogoduju prilikom sklapanja poslova s partnerima u BiH.

Iz Vanjskotrgovinske komore poručili su kako inspekcije mogu provjeriti sve procese te kako se ta priča uvijek pokrene tokom izborne godine.