Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RENEXPO okupio 80 izlagača iz 20 država

IMG_20171108_120251

Četvrti međunarodni sajam i konferencija o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini – RENEXPO otvoren je danas u Sarajevu.

Tokom ovog dvodnevnog događaja predstavit će se 80 izlagača iz 20 država, a prema najavi organizatora očekuje se prisustvo oko 1.500 eksperata.

Na otvaranju je istaknuto da sajam postavljen na 2.000 kvadratnih metara predstavlja najznačajniju platformu za investitore, donosice odluka, predstavnike ministarstava i općinskih struktura, kao i poslovne rukovodioce iz sektora energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić je kazao da je RENEXPO stekao međunarodno priznanje kao najveća platforma za međunarodno povezivanje u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštite okoline i upravljanja vodama i otpadom.

– Na ovaj način se najdirektnije doprinosi promociji održivog energetskog razvoja i zaštite životne sredine – poručio je Milinić te naveo da se FIPA zbog toga rado kao partner pridružila organizatoru, kompaniji REECO.

FIPA će, najavio je, tokom dva dana zajedno s ekspertima iz EU predstaviti mogućnosti za investiranje u nove projekte i razmijeniti znanja i iskustva iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Istakao je da je FIPA ove godine ostvarila brojne kontakte s potencijalnim stranim investitorima u energetski sektor zahvaljujući prošlogodišnjem sajmu.

– Ove godine imamo porast stranih investicija u BiH za 66,8 posto što je izuzetan uspjeh – podsjetio je Milinić.

Na ceremoniji otvaranja osnivač i direktor REECO-a Johann Georg Roehm je kazao da će ovaj događaj pokazati koliko je jaka volja i snaga da se iskoriste potencijali u BiH.

Izrazio je zadovoljstvo da su na spisku brojne zvanice među kojima su predstavnici ministarstava iz BiH, ali i brojnih ambasada u BiH.

Na RENEXPO sajmu i ove godine učestvuje lukavačka tvornica cementa koja promovira korištenje alternativnih goriva, a uime te kompanije Nedim Pašić novinarima je kazao da je korištenje alternativnih goriva, koja nastaju obradom otpada, budućnost zaštite okoliša.

– Smanjujemo vanjske deponije koje je jako teško zbrinuti, a postoji način da se pretvore u alternativna goriva, stoga treba potaknuti tu prizvodnju – istakao je Pašić.

Za okoliš i lokalnu zajednicu, siguran je, prerada otpada je veliki korak, jer, osim što čuva okoliš, zapošljava i veliki broj ljudi.

Na sajmu se, pored izložbenog dijela, konferencija i radionica, očekuju i ”B2B” sastanci čiji je cilj razmjena znanja i iskustava na osnovama zajedničke saradnje i postizanja zajedničkih ciljeva u godinama koje slijede.

Za drugi dan sajma najavljena je radionica o kontroli gubitaka vode u vodovodnim sistemima te tri konferencije, o bioenergiji, hidroenergiji i održivom upravljanju vodom za piće i otpadnom vodom.

Sredinom septembra u Sarajevu je održan drugi savjetodavni sastanak na kojem je prisustvovalo 35 stručnjaka iz oblasti energije i vode, predstavnici ambasada, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH, kao i čelnici javnih preduzeća.

– Hvala vam za izuzetno organizovan drugi sastanak savjetodavnog odbora RENEXPO BiH 2017, kao i mogućnost da FIPA predstavi investicioni potencijal BiH u oblasti obnovljivih izvora, energije, vjetra i energije vode, u okviru konferencijskog programa. Dugogodišnja saradnja između Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GiZ) i platforme RENEXPO nastavit će se i ove godine – kazao je tada predstavnik FIPA-e Amir Kazić.

Sljedeći RENEXPO sajam je u Beogradu, od 25. do 27. aprila 2018. godine.