Selzer Grupa i ASA Grupacija

Renomirana njemačka kompanija pokreće proizvodnju u BiH

Selzer – ASA 1 (1)

Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine Evropskoj Uniji te makroekonomske a posebno stabilnosti valute

Selzer Grupa i ASA Grupacija potpisali su danas ugovore o saradnji kojim će u 2021. godini u Sarajevu biti otvorena fabrika za proizvodnju komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.

Ovaj poslovni korak predstavlja nastavak aktivnosti ASA Grupacije u saradnji sa stranim investitorima iz automobilske industrije. Početak proizvodnje planiran je početkom 2021. godine, a ASA Grupacija će pružiti kompletnu infrastrukturu te obuku i zapošljavanje radnika.

„Zadovoljstvo nam je da smo danas zvanično potvrdili saradnju sa Selzer Grupom koja je odlučila investirati u BiH i izabrala ASA Grupaciju kao pouzdanog partnera za jedan takav korak. Ovo je još jedna potvrda opredijeljenosti Grupacije za jačanje bh. privrede kroz poduzetničku viziju, pružanje vrhunske usluge, kvalitetne infrastrukture i „one stop“ koncepta za strane investitore koji žele ulagati u BiH“, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Grupacije te dodao kako činjenica da još jedna renomirana njemačka kompanija otvara svoje proizvodne pogone u BiH i to u vrijeme globalne krize upravo govori o prilikama koje se trenutno nude bh. ekonomiji.“

Selzer Grupa uskoro obilježava 100 godina poslovanja i u toku 2020. godine je potpisala ekskluzivan ugovor sa vodećim proizvođačem automobila u Evropi kojim je potvrdila lidersku poziciju u proizvodnji komponenti za sisteme transmisije hibridnih vozila.

„Bosnu i Hercegovinu smo izabrali kao novu članicu naše Grupe zbog industrijske kulture po kojoj je poznata, blizine Evropskoj Uniji te makroekonomske a posebno stabilnosti valute. Proizvodni pogon u Sarajevu predstavlja dodatni motiv za Selzer Grupe zbog pristupa kvalificiranoj radnoj snazi te visokoobrazovnim kadrovima koji ce imati priliku da budu angažovani na najnovijim tehnologijama dostupnim u autoindustriji. Izuzetno smo ohrabreni dosadašnjim iskustvima u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da ćemo ostvariti sve zacrtane ciljeve ove strateške investicije za Selzer Grupu“ dodao je g. Lutz Henkel, Predsjednik Uprave Selzer Grupe.

Poslovni objekat u Rajlovcu nalazi se na površini od preko 5.000 m2 , a u prvoj fazi projekta planirana je instalacije opreme i mašina, obuka zaposlenika, te standardizacija procesa prema zahtjevima automobilske industrije.

Nedim Musić, direktor Olympia Capital Partners, glavni investicioni savjetnik Selzer Grupe pri odabiru buduće lokacije poslovanja je istakao:

„Saradnja sa Selzer Grupom i ASA Grupacijom je već sada rezultirala jednom od najvećih direktnih stranih investicija u autoindustriji u BiH i regionu. Investicija u inovativne i tehnologije budućnosti će stvoriti blizu 300 direktnih radnih mjesta i predstavljati priliku za dodatni razvoj lokalnih dobavljača jasno ukazuje da je Bosna i Hercegovina konkurentno tržište za proizvodnju i izvozno orijentirane kompanije. ASA Grupacija je odvažno investirala u vrijeme pandemije i iskoristila priliku da ostvari saradnju sa Selzer Grupom na čemu se želimo zahvaliti. U ime Olympia Capital Partners, ponosni smo sto smo doprinijeli realizaciji ove investicije posebno uzimajući u obzir trenutne društvene i ekonomske tokove.“

Ukazujući na značaj ove investicije i partnerstva sa Olympia Capital Partners i ASA Grupacijom, Dr. Markus Schiffmann, član Uprave Selzer Grupe, je istakao: „Uloga Olympia Capital Partners i saradnja sa ASA Grupacijom su bile presudne za odluku o pokretanju ove investicije. Vjerujemo u tržište Bosne i Hercegovine, skorom pokretanju proizvodnje i radujemo se razvoju lokalne mreže dobavljača“.

Svečanost potpisivanja ugovora bila je i prilika za upoznavanje investitora sa aktivnostima lokalne zajednice o čemu su imali priliku razmijeniti informacije sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem.

„Veliki je broj država u Evropi, naročito Jugoistočnoj Evropi koje se danas bore za njemačke investicije, kada je u pitanju autoindustrija. Velika je borba između Turske, Srbije, Bugarske, Rumunije i nekih drugih država, a mi u toj borbi uspjevamo uzeti važno mjesto i da ipak na kraju naši partneri odluče da ulažu u našoj državi, a ne u nekoj drugoj“, izjavio je načelnik Efendić te dodao:

„Zadovoljan sam da u ovom teškom vremenu pandemije možemo najaviti otvaranje novih radnih mjesta i važne izvozne ugovore uz podršku ASA Grupacije, te pozdraviti nove investitore Selzer Grupu. Zahvaljujući kontinuiranoj saradnji sa članicama Grupacije, ASA Šped i ASA Direkt i prethodnoj implementaciji sličnog projekta, na lokaciji Rajlovac već sada imamo preko 400 uposlenih u autoindustriji.“