Biznis

potvrđeno

Riješeni problemi na granicama, roba nesmetano prolazi

18/03/2020

Vanjskotrgovinska komora je tražila da se razdvoje granični prelazi na one za teretni promet i one za putnički saobraćaj, kako bi se ubrzalo kretanje robe

Problemi vezani za način odvijanja prometa robe preko graničnih prelaza sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom u uslovima pandemije virusa korana su riješeni, izjavio je Srni predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

“Snabdijevanje robom ide usporeno, ali ide. Nemamo više tih problema koje smo imali prije par dana”, istakao je Vuković, te dodao da je riješen problem sa Hrvatskom, u vezi sa četrnaestodnevnim karantinom u koji su morali ići vozači iz BiH.

On je pojasnio da je Hrvatska “skinula” BiH sa te restrektivne liste, te dodao da u “planu B” vozač mora ići u samoizolaciju, odnosno neće napuštati kabinski prostor, nego istovari robu, neko drugi radi utovar i vraća se nazad.

Govoreći o graničnim prelazima preko kojih se odvija promet robe, Vuković je rekao da je Srbija redukovala njihov broj, te da se promet odvija preko graničnih prelaza Rača, Karakaj i Vardište.

On je podsjetio da o broju graničnih prelaza preko kojih se odvija promet robe odlučuje Vijeće ministara, te dodao da se nadležni u BiH prilagođavaju odlukama koje donosi Vlada Srbije.

Prema njegovim riječima, Vanjskotrgovinska komora je tražila da se razdvoje granični prelazi na one za teretni promet i one za putnički saobraćaj, kako bi se ubrzalo kretanje robe.

Vuković je dodao da se sve odluke o graničnim prelazima, načinu odvijanja prometa roba, statusu profesionalnih vozača, te kabinskim samoizolacijama mogu naći na veb stranici Komore.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.