Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RiTE Ugljevik ‘Kontinentalu’ plaća 2,2 miliona KM za izgubljenu dobit

rite_ugljevik

Okružni privredni sud u Bijeljini je 24. februara donio rješenje o izvršenju kojim se određuje pljenidba sredstava sa računa Rudnika i termoelektrane Ugljevik (RiTE) u korist firme “Kontinental” Ugljevik na osnovu glavnog duga od 1.140.124 KM, koji s troškovima postupka iznosi 2.293.171 KM.

U RiTE Ugljevik su nezadovoljni ovom odlukom suda po kojoj su obavezni da firmi “Kontinental” isplate izgubljenu dobit za radove koji, kako je saopćeno, nikada nisu ugovoreni niti izvršeni.

Bijeljinski Okružni privredni sud je ovo rješenje donio na osnovu svoje ranije presude koju su potvrdili Viši privredni sud u Banjoj Luci i Vrhovni sud Republike Srpske.

Međutim, iz RiTE Ugljevik tvrde da firma “Kontinental”, kao i kompanije “Tereks inženjering” i “Šico and company”, koje su po istom osnovu podnijele tužbe, nisu preduzele nijednu radnju na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, niti je s njima ikada potpisan ugovor o izvođenju radova, a sud je donio presude u njihovu korist.

– Sve ovo ostavlja otvoreno pitanje kakav tretman RiTE ima kod sudova, gdje je ovdje nezavisnost i nepristrasnost u postupanju sudova i kakva je dalja sudbina ovog preduzeća i zaposlenih kada ne može računati ni na minimum zaštite od nadležnih institucija i pravosuđa – navode iz RiTE Ugljevik.

Podsjećaju da su iz RiTE Ugljevik, po ranijim presudama, sredstva ekspresno skidana u korist kompanija “Tereks inženjering”, “Šico and company”, te sada u slučaju firme “Kontinental”.

– S druge strane, naše nastojanje da nam budu vraćena nepravedno isplaćena dupla sredstva “Tereks inženjeringu”, koje bez osnova raspolaže sa naših 5,7 miliona KM, traje pred sudom već nekoliko mjeseci, iako su se stekli svi zakonski uslovi za sprovođenje postupka protivizvršenja, a istovremeno se pokreće ekspresno izvršenje u korist firme “Kontinental” – navodi se u saopećnju RiTE Ugljevik.

Postavljaju i pitanje nepristrasnosti i objektivnosti sudova, koji, kako dodaju, donose presude u korist preduzeća od kojih neka faktički više i ne postoje za radove koji niti su ugovoreni, niti izvršeni, a na štetu RiTE Ugljevik.