RiTE “Ugljevik”: Zagađivanje svedeno u evropske standarde

rite_ugljevik

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” je ulaganjem u rekonstrukciju elektrofiltera već više od pet puta smanjila koncentraciju dimnih čestica i svela ovo zagađivanje u granice evropske direktive, izjavio je danas projekt menadžer kompanije u projektu odsumporavanja Zlatko Malović.

Na skupu “Dan otvorenih vrata” u RiTE “Ugljevik” koji je posvećen pitanjima zaštite životne sredine, Malović je rekao da je ovaj projekat u fazi izgradnje i da je do sada urađeno više od dvije trećine građevinskih radova.

“Uporedo ide i nabavka opreme za ovaj veoma kompleksan projekat čija je vrijednost u prvom dijelu 80 miliona eura”, istakao je Malović i podsjetio da je rok za izgradnju maj 2019. godine.

U okviru “Dana otvorenih vrata” u upravnoj zgradi preduzeća učesnicima je prikazan film o RiTE “Ugljevik”, predstavljeni ekološki projekti i organizovan obilazak postrojenja ovog elektroenergetskog giganta Republike Srpske.

Učenici, studenti, novinari i drugi učesnici skupa posjetili su postrojenja za prečišćivanje otpadnih voda, elektrofiltersko postrojenje za prečišćavanje vazduha, postrojenje za odsumporavanje i odlagalište otpada na površinskom kopu rudnika uglja.

Rukovodilac Službe za ekologiju LJiljana Rudić Mikić istakla je da je do sada rekultivisano 207 hektara degradiranih površina i zasađeno 647.000 sadnica drveća.