Investicija

RMU Banovići kupili hidraulični bager od 7 miliona KM

novi bager

Isplativost investicije trebala bi se vidjeti u vrlo kratkom vremenskom roku obzirom da se radi o najsavremenijim mašinama velikog kapaciteta

Početkom mjeseca aprila na površinski kop „Grivice“, Rudnika mrkog uglja Banovići stigli su dijelovi novog hidrauličnog bagera marke Liebherr, zapremine kašike 18 metara kubnih. Montaža investicije vrijedne oko 7 miliona KM trajala je nešto duže od mjesec dana, a bager je u probni rad na otkrivci pušten tokom maja kao zamjena za Marion 201.

Ovo je treći bager sličnih karakteristika koji je vještim rukama radnika Rudnika montiran na banovićkim kopovima. Kompletan proces montaže odvijao se uglavnom u vlastitoj režiji uz prisustvo predstavnika kompanije Liebherr.

Ekipa sastavljena od bravara, električara i stručno – tehničkog osoblja uz pomoć prateće mehanizacije svakodnevno je radila na ovom nimalo jednostavnom poslu. Radilo se intenzivno, ali se posebno vodilo računa da ne dođe do povrede radnika, jer je riječ o gabaritnom teretu teškom i preko 40 tona. Posao je obavljan po dnevnom planu bez ijedne povrede. Montiranju se pridružio i podmlađeni dio ekipe koji je bez predaje radio rame uz rame sa veteranima u ovom poslu.

Isplativost investicije trebala bi se vidjeti u vrlo kratkom vremenskom roku obzirom da se radi o najsavremenijim mašinama velikog kapaciteta. Nabavkom novih bagera, ali i realizacijom radova na izradi transportnog sistema za odvoz jalovine biće u potpunosti stvoreni uslovi za povećanje proizvodnih kapaciteta najavljenih za 2021. godinu.

-Što se tiče bagera mislim da smo sa nabavkom posljednja dva zaokružili investicioni proces na određeni period. Sada na površinskim kopovima imamo 6 hidrauličnih bagera, što je sa preostala 4 nešto starija bagera sasvim dovoljno za pouzdan proizvodni proces. Raspoloživost kompletne mehanizacije dovedena je na zadovoljavajući nivo. Uvođenjem transportnog sistema, koji je velikim dijelom urađen i na kome se i dalje intenzino radi, bićemo u prilici povećati kapacitet otkrivke, gdje ćemo sa istim brojem kamiona moći proizvesti znatno više – rekao je Šehval Lapandić, tehnički rukovodilac pogona „Površinska eksploatacija uglja“ i rukovodilac kompletne montaže bagera.

Ramiz Modrić, poslovođa mašinskog održavanja bagera stalni je dio tima kada su poslovi montaže u pitanju. Ovo je treći bager marke Liebherr koji je sa svojom ekipom ljudi montirao. Kaže da je to za njih rutinski posao koji se obavlja uhodano i bez zastoja.

Obzirom da je kroz svoj radni vijek radio i na generalnim remontima nešto starijih EKG bagera napravivši usporedbu zaključio je da je srž u osnovnom znanju mašinskih i elektro poslova, da se za dodatne inovacije i modernizaciju tehnologije mnogo može naučiti kroz organizovane edukacije i specijalizacije.

U sklopu iste investicije još jedan bager sličnih proizvodnih karakteristika do kraja maja stići će na površinski kop „Turija“, a do sredine godine trebao bi biti uključen u proizvodni proces.