Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U toku aktivnosti

RMU Zenica: Pripreme za koncesioni ugovor

RMU_ZENICA

Početkom 2018. godine Gradsko vijeće Zenice, dalo je saglasnost na potpisivanje koncesionog ugovora

Rudnik mrkog uglja Zenica proveo je do sada brojne aktivnosti koje bi do kraja ove godine mogle rezultirati potpisivanjem koncesionog ugovora sa resornim kantonalnim ministarstvom, potvrdio je u razgovoru za RTV Zenica Merhun Arnaut, pomoćnik direktora za razvoj i investicije.

O do sada urađenom poslu, te aktivnostima koje slijede, jučer je razgovarano na sastanku sa predstavnicima Ministarstva privrede ZDK i Gradske uprave u Zenici, piše biznisinfo.

“Rudnik Zenica je u decembru 2017. godine uputio zahtjev za dodjelu koncesije, Studiju o ekonomskoj opravdanosti, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju”, podsjeća Arnaut.

Početkom 2018. godine Gradsko vijeće Zenice, dalo je saglasnost na potpisivanje koncesionog ugovora, uz zaključak da se u dokument uvrste uslovi iz akcionog plana, odnosno obaveze po pitanju postrojenja za tretman otpadnih voda i sanaciju i održavanje deponije jalovine.

Na posljednjem sastanku je dogovoreno da se ova pitanja rješavaju na relaciji Rudnik – Grad Zenica.

“Rudnik Zenica će u narednom periodu sagledati mogućnost revidiranja tri eksploataciona polja”, ističe Arnaut, podsjetivši da je predviđena jednokratna koncesiona naknada u iznosu od 250 maraka po hektaru i tekuća naknada od 0,80 maraka po toni uglja.

Dodjeljivanje koncesije rudnicima važno je i za budžete lokalnih zajednica i Zeničko – dobojskog kantona, jer će rudnici po osnovu koncesionih naknada izdvajati značajna sredstva, koja će se ulagati u infrastrukturu i unapređenje uslova života građana.

Sredstva od konsecione naknade dijele se u omjeru 70 posto za lokalne zajednice, a 30 posto za budžet ZDK.