Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Roam like home” ne važi za BiH

razgovor-mobitel

Svi građani Evropske unije od jučer slobodno telefoniraju u roamingu, jer ih poziv košta kao da su kod kuće. No, “Roaming kao kod kuće” ili “Roam like home” ne odnosi se i na Bosnu i Hercegovinu, te i dalje budite oprezni kada telefonirate van granica Bosne i Hercegovine. Da je tako potvrdili su za Dnevni list u HT Eronetu.

Postepeno snižavanje cijena

– Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija potpisale su sporazum kojim se predviđa postepeno snižavanje cijena roaming usluga za zemlje potpisnice, a cijela priča oko snižavanja cijena i ovog sporazuma temelji se na EU regulativi 531/2012 koja definira i veleprodajne i maloprodajne cijene za razdoblje od tri godine, odgovorili su iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.

Dodaju da će HT Eronet sukladno Sporazumu i naputku RAK-a od 1. jula ove godine primijeniti cijene roaming usluga koje su definirane kao treći (ujedno i posljednji) korak snižavanja cijena definiranih spomenutom regulativom. Ističu da HT Eronet i bez posebnih naputaka i regulativa konstantno radi na snižavanju cijena roaming usluga a ubrzo kreće i s posebnim pogodnostima za podatkovni roaming.

Ukidanje roaminga

Podsjetimo, jučer je na teritoriju EU stupila na snagu uredba o ukidanju naknada roaminga na jedinstvenom evropskom tržištu, te se počela primjenjivati roaming uredba “roaming kao kod kuće”. To pak znači da će stanovnici EU, primjerice Hrvatske, u Berlinu telefonirati po istim cijenama kao u Zagrebu.

– Usluga u roamingu kao kod kuće osmišljena je za putnike. Kako bi utvrdio da korisnik prekomjerno upotrebljava ili zloupotrebljava uslugu u roamingu kao kod kuće, operator bi morao dokazati zlopotrebu u periodu od najmanje četiri mjeseca. Ako od četiri mjeseca korisnik više od dva mjeseca boravi u inostranstvu i ako mu je potrošnja u inostranstvu u tom vremenu veća nego kod kuće, operatori tom korisniku mogu poslati upozorenje. Kad primi upozorenje, korisnik ima dvije sedmice da razjasni situaciju. Ako korisnik i dalje ostane u inostranstvu, operatori će moći odrediti malu dodatnu naknadu (u iznosu gornje granice veleprodajne cijene roaminga), pojasnili su iz Evropske unije. Tako će stanovnici zemalja EU ovoga ljeta telefonirati bez straha, no to nažalost neće biti slučaj i sa stanovnicima Bosne i Hercegovine, koja još uvijek nije njen član.