Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjalučka berza

RS prodaje trezorske zapise u iznosu od 20 miliona KM

banjalucka_berza

I u martu je RS prodala dugoročne hartije od vrijednosti od 38,1 milion KM. Planirani iznos emisije tada je bio 36 miliona KM, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda je iznosila 117,5 miliona KM

Republika Srpska (RS) će 22.aprila na Banjalučkoj berzi ponuditi na prodaju trezorske zapise u iznosu od 20 miliona KM.

U javnom pozivu Ministarstva finansija RS-a, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa 10.000 KM, datum isplate 22.oktobar ove godine, a cijena je diskontna.

Taj bh.entitet je već u januaru ove godine prodao trezorske zapise vrijedne 20 miliona KM.

Nakon toga tri mjeseca zaredom RS se zaduživala obveznicama kako bi osigurala novac za budžetske rashode.

Početkom ovog mjeseca emitovala je desetogodišnje entitetske obveznice, u vrijednosti od 31,8 miliona KM. Njihova kamatna stopa je 3,25 odsto, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda na aukciji na Banjalučkoj berzi je bila 79,7 miliona KM.

I u martu je RS prodala dugoročne hartije od vrijednosti od 38,1 milion KM. Planirani iznos emisije tada je bio 36 miliona KM, a ukupna vrijednost pristiglih ponuda je iznosila 117,5 miliona KM.

U februaru je održana aukcija također obveznica u vrijednosti od 36,7 miliona KM, dok je planirani iznos emisije bio 35 miliona KM, a vrijednost pristiglih ponuda 134,4 miliona KM.

RS u ovoj godini planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži ukupno za 311 miliona KM kroz 10 emisija obveznica i trezorskih zapisa.

U Kalendaru izdavanja hartija od vrijednosti za ovu godinu Ministarstvo finansija RS je navelo da je planirana prodaja obveznica u iznosu od 271 milion KM, a trezorska zapisa od 40 miliona KM.