RS: Za zapošljavanje oko 4.000 radnika planirano 14,7 miliona KM

vujicic

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske usvojeno je šest programa zapošljavanja za ovu godinu za planirano je da za 14,7 miliona KM bude zaposleno između 4.000 i 4.200 radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje u obraćanju novinarima nakon sjednice rekao je da će programi biti objavljeni danas, a da poslodavci od ponedjeljka mogu da apliciraju na projekte.

Rok za apliciranje na neke od projekata je 30 dana, a za ostale do utroška predviđenih sredstava.

Vujičić je istakao da je jedan od novih projekata – zapošljavanje u privredi putem isplate podsticaja za koji su planirali pet miliona KM.

“Namjera je da regresiramo doprinose za sve poslodavce u realnom sektoru koji su zaposlili radnike u 2017. godini. Svake godine radimo i projekat ‘Zajedno do posla’ sa tri podkomponenete, a namjera nam je da sa milion KM zaposlimo 186 osoba”, rekao je Vujičić.

Usvojen je i program zapošljavanja sticanja prvog radnog iskustva pripravnika u RS-u za šta je namjenjeno je pet miliona KM, a obuhvaćeno preko 900 osoba.

“Svako godine imamo i projekat zapošljavnja Roma i posljednji projekat koji smo ove godine planirali jeste projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, gdje smo uvažili potrebe privrede odnosno omogućili privednicima da na taj način dođu do kvalitetnije radne snage, a znate i sami da se privreda često susreće sa nemogućnošću nalaska kvalitetne rane snage”, rekao je Vujičić.

Boško Tomić, predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS-a rekao je da je suština ovih odluka da se smanji stopa nezaposlenosti i da se omogući zapošljavanje oko 4.000 radnika, uglavnom osoba koje su teško zapošljive.

“To su stvari koje Vlada i Zavod čine kako bi spriječili i da zaustavimo odlazak naših obrazovanih radnika na zapad. Sada je 112.000 nezaposlenih i cilj je da taj broj bude što je moguće manji”, rekao je Tomić.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a rekao je da Vlada RS-a ostaje dosljedna onome što je strateškim dokumentima predviđeno.

“Tome da otvaramo nova radna mjesta, a poseban akcenat se stavlja na realni sektor”, rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima za poslodavce su propisani uslovi koje moraju ispuniti da bi aplicirali, a to je likvidnost i izmirivanje obaveza za poreze i doprinose. Većina programa odnosi se na realni sektor, a mladim visokobrazovanim kadrovima zanimanja sa kojima je teško pronaći posao omogućeno je apliciranje u javnom sektoru.

“Ništa nema preče od zaposliti mladog čovjeka”, dodao je Savanović.