proizvodnja obustavljena

Rudari Rudnika mrkog uglja Kreka stupili u generalni štrajk, okrivljuju Elektroprivredu BiH

260321rudnik_kreka (1)

Tokić naglašava da će današnjim štrajkom ti rudnici ostvariti gubitke od pet hiljada tona uglja, koliko dnevno ostvari u dva površinska kopa

Radnici Rudnika mrkog uglja Kreka Tuzla stupili su danas u generalni štrajk, čime je proizvodnja u tom rudniku u potpunosti obustavljena.

Izražavaju nezadovoljstvo uvjetima rada i žale se na kašnjenje isplate plate. Za navedeno okrivljuju Elektroprivredu BiH u čijem su koncernu ti rudnici.

Prema riječima predsjednika Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdije Tokića, rudari zahtijevaju bolje uvjete za rad i redovne plate.

– Rudnik Kreka je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, a i po ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu učinili smo sve, apelovali, tražili i molili da nam se obezbijede minimalni uslovi, da bi rudari mogli u humanim uslovima ostvariti proizvodni rezultat, da se poštuje granski kolektivni ugovor, da se sve omogući ono što je potrebno u proizvodnji, da bi se radilo normalno. Nismo naišli na takav odgovor, svaki mjesec rudari Kreke najave štrajk, i nerviraju se svakog 25. u mjesecu zbog kašnjenja plate – izjavio je Tokić.

Poručio je da ako se pod hitno ne krene u konkretna ulaganja, rudnici Kreka neće moći snabdijevati ugljem blok sedam Termoelektrane u Tuzli, čija se izgradnja očekuje u narednom periodu.

Tokić naglašava da će današnjim štrajkom ti rudnici ostvariti gubitke od pet hiljada tona uglja, koliko dnevno ostvari u dva površinska kopa.

Predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić smatra da sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najkvalitetnija moguća rješenja.

Navodi da su tokom proteklih 20 dana u RMU Kreka sindikat i ogromna većina radnika odoljeli ogromnom pritisku, tvrdeći da se u sve počela miješati politika.

– Upozoravali smo nadležne da ćemo stupiti u štrajk, najavili smo ga, nije bilo sluha, nismo imali drugo izbora osim da stupimo u štrajk danas – poručio je Husić, dodavši da rudari rudnika Kreka danas imaju podršku sindikata svih rudnika uglja u FBiH.