Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kreka u tuzli

Rudari se pobunili, žele da rade 12 sati

rudari kreka BHRT (1)

– Pratili smo to i ranije i bili protiv toga da tadašnji direktor Rudnika uglja Kreka u Tuzli krajem prošle godine utvrdi dvanaestočasovno radno vrijeme u jednom od rudarskih objekata jer smatramo da su to teški, zahtjevni poslovi i dvanaestočasovno radno vrijeme je potpuno neprihvatljivo – kazao je Husić za Fenu

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da podržavaju stav sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka u Tuzli prema kojem zahtjev grupe rudara za smjenama od 12 sati “nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu”.

Nakon što je Uprava Rudnika uglja Kreka u Tuzli donijela odluku o uvođenju osmosatnog radnog vremena od 1. maja ove godine, grupa rudara Površinskog kopa Dubrave izrazila je negodovanje i odlučila stupiti u radnički neposluh, što je za sobom povuklo i obustavu proizvodnje. Uz radno vrijeme od 12 sati rudari su zatražili povećanje plata i poručili da od svojih zahtjeva neće odustati.

Sinan Husić (Foto: Fena)

– Pratili smo to i ranije i bili protiv toga da tadašnji direktor Rudnika uglja Kreka u Tuzli krajem prošle godine utvrdi dvanaestočasovno radno vrijeme u jednom od rudarskih objekata jer smatramo da su to teški, zahtjevni poslovi i dvanaestočasovno radno vrijeme je potpuno neprihvatljivo – kazao je Husić za Fenu.

Podsjetio je i na mišljenje i stav Federalne rudarske inspekcije koja se jednom prilikom očitovala u vezi toga navodeći da dvanaestočasovno radno vrijeme otvara mogućnost češćih povreda na radu.

– Nelogično je da grupa radnika istakne zahtjev za dvanaestočasovnim radnim vremenom par dana pred 1. maj kada se obilježava Međunarodni praznik rada u čijoj suštini je dobrim dijelom borba za osmočasovno radno vrijeme. Na možemo to podržati i saglasni smo sa stavom sindikalnog odbora da se utvrdi osmočasovno radno vrijeme u svim dijelovima Rudnika uglja Kreka u Tuzli – istakao je Husić.

Dodao je da danas, prema infomacijama koje imaju, nadzorno tehničko osoblje tog rudnika pokušava da postupi u skladu da odlukama Uprave društva koje su jučer predstavljene na nivou cijelog rudnika.

– Interesantno je također da se ovo dešava u toku pregovaračkog procesa u kome se usaglašava kolektivni ugovor gdje će Elektroprivreda BiH ponuditi odgovore na zahtjeve reprezentativnih granskih sindikata jednim dijelom i na bazi analize realizacije dnevnih proizvodnih rezultata u svakom rudniku uglja u FBiH. Ovakve aktivnosti utiču na pregovarački proces u kojem reprezentativni sindikati rudnika u Federaciji BiH ulažu maksimalne napore da bi se izborio što veći procenat povećanja primanja radnika – dodao je Husić.