GLENCOR JE SAMO PARAVAN

Rusi preko PPD-a i zvanično žele preuzeti Aluminij!

aluminij_tvornica_mostar

Konzorcij s kojim pregovara Vlada FBiH osnovali PPD, Erdal, Feal i Glencor. Kompanija PPD strateški je partner ruskog Gazproma. PPD bio dobavljač struje za Aluminij

Ono što smo najavljivali prije dvije godine, desilo se. Kompanija Prvo plinarsko društvo koja u BiH posluje pod imenom Erdal d.o.o. dio je konzorcija koji posljednjih dana pregovara sa Vladom Federacije BiH o preuzimanju mostarskog Aluminija. Potvrđuje to i i zvanično saopćenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije od 26. juna ove godine, nakon sastanka čelnika Vlade FBiH sa predstavnicima švicarskog Glencora, piše Žurnal.

“Ministar Džindić je rekao da je razgovarano o eventualnom restruktuiranju Aluminija, na način da švicarski Glencore bude na čelu konzorcija u koji bi još ušle kompanije Feal, PPD i dodatno firma Erdal”, navedeno je na službenoj stranici Ministarstva energije rudarstva i industrije FBiH.

Okretanje Rusiji

Kompanija Erdal d.o.o. registrovana je u Sarajevu. Ona je službeno nasljednik PPD-a BiH, a u sudskom registru, kao osnivač, navedena je off shore kompanija COAST LINE COMMODITIES LDT sa Malte.

Tokom 2017. godine Erdal d.o.o. je, sa svega šest zaposlenih radnika, imala promet u iznosu od 162 miliona maraka. Te godine bili su glavi dobavljač električne energije za Aluminij o čemu nekoliko puta pisali u protekle dvije godine. Erdal d.o.o. je sastavni dio grupacije Energija Naturalis iz Hrvatske, koja je, krajem 2017. godine, potpisala desetogodišnji ugovor sa ruskom kompanijom GAZPROM o distribuciji plina. Kada je zvanično sklopljen ugovor PPD-GAZPROM, ruski mediji su objavili da se Hrvatske okreće Rusiji.

Tokom 2017. godine, PPD je, zahvaljujući Vladi FBIH, a na insistiranje ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, uspio izdejstvovati odluku Vijeća ministara da se ukinu carine na nelegirani aluminij koji se uvozi u BiH iz Rusije, a koji se u Aluminiju prerađivao u pećima na plinski pogon. PPD je, naravno, bio dobavljač i plina sa ovu mostarsku kompaniju. Inače, sve ugovore sa kompanijom Erdal d.o.o., odnosno PPD-om potpisao je aktualni direktor Aluminija Mario Gadžić.

No, kada je Žurnal početkom 2018. godine objavio da Rusi upravo preko PPD-a namjeravaju peuzeti Aluminij, Nadzorni odbor Aluminija tada sa Daliborom Milošem na čelu, smijenio je Gadžića, a u obrazloženju su naveli da je jedan od razloga za smjenu nepovoljni ugovor sa PPD-om. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, odlukom HDZ-a BiH, odnosno Dragana Čovića Nadzorni odbor sa Milošem na čelu je razriješen, a smijenjeni Gadžić je vraćen na direktorsku poziciju. I tada ponovo počinju problemi u Aluminiju. Za Gadžića je PPD bio strateški partner Aluminija, što potrvrđuje i njegov intervju dat HDZ-u bliskom Večernjem listu 2017. godine.

“PPD je relaksirao i doprinio dodatnoj likvidnosti Društva sklopivši ugovorni odnos za nabavu sirovine petrol-koksa, gdje nam je omogućena odgoda plaćanja od 60 dana, što nikada prije nije bio slučaj. Petrol-koks tako nabavljamo od Rain CII, ali posredstvom tvrtke iz grupacije PPD, koja koks plaća avansno, a nama ga prodaje uz odgodu plaćanja”, kazao je tada Gadžić.

U istom intervjuu Gadžić je kazao da je Aluminiju nužna dokapitalizacija, a upravo taj model preuzimanja kompanije sada predlaže Konzorcij Glencor – PPD- Erdal d.o.o.- FEAL, što je potvrđeno i na službenoj stranici Vlade FBiH nakon što se premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić sreli sa “spasiocima” Aluminija. Upravo su ovi spasioci, u znak dobre volje, obezbijedili električnu energiju za mostarsku kompaniju do ponedjeljka.

Ko stoji iza Le Tradinga

Prema informacijama Žurnala, dobavljač struje koju je obezbijedio Konzorcij Glencor-PPD je srbijanska kompanija LE TRADING koja je formalno registrovana u Banja Luci.

Stvarni vlasnik La Tredinga je Svetislav Bulatović, bivši poslovni partner Vuka Hamovića i jedan od osnivača kompanije EFT. No, ono što bi moglo biti dodatno problematično je činjenica da 10. jula ističe rok do kada je Aluminij morao ispuniti svoje obaveze prema Elektroprenosu BiH, te će, vjerovatno, nakon tog datuma ovo državno preuzeće biti primorano da zatraži blokadu računa mostarske kompanije kako bi naplatili skoro šest miliona maraka svojih potraživanja.

Osim Elektroprenosa BiH milionska potraživanja od Aluminija ima i Nezavisni operator sistema električne energije /NOS/, dok su najveće obaveze mostarske kompanije prema Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

U decembru prošle godine smo objavili da je taj dug veći od 200 miliona maraka, a da je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost da Aluminij prvih šest mjeseci ove godine ima odgodu plaćanja struje koju im je isporučivalo obo federalno javno preuzeće. I nakon što je isteklo tih šest mjeseci, Aluminij nije uplatio nijednu konvertibilnu marku za utrošenu energiju.

No, sada žele garancije od Vlade FBIH da će Konzorcij koji bi dokapitilizirao Aluminij imati povlašteni status prilikom nabavke električne energije – 50 eura po MW/h, što bi stvorilo gubitke u elektroenergetskim preduzećima u FBiH.