Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija će u Bjelorusiju izvoziti 24 miliona tona nafte godišnje

nafta

Rusija će u Bjelorusiju izvoziti 24 miliona tona nafte godišnje do 2024. godine, kazao je zamjenik premijera Bjelorusije Vladimir Semaško u intervjuu za kanal Belarus One, javlja BelTA, novinska agencija Bjelorusije.

– Rusija će nastaviti isporuku nafte u Bjelorusiju u količini od 24 miliona tona godišnje, što je dogovoreno po važećem sporazumu. Zalihe će biti isporučivane do 2024. godine – rekao je Semaško.

On je naveo da će Bjelorusija imati velike koristi od ovog aranžmana.

– Osamnaest miliona tona će biti obrađeno u rafinerijama do 2019. godine. To je za nas apsolutno prihvatljivo i korisno za rafinerije – kazao je.

Kako prenosi BelTa, izvoz nafte će biti vraćen na nekadašnji obim najkasnije 13. aprila. Novi dogovor je važeći do 2024. godine.

Također, Rusija je ukinula Bjelorusiji obavezu da izvozi milion tona rafiniranih naftnih derivata godišnje, od čega je većina bila kvalitetni benzin, te je Bjelorusija gubila novac izvozeći rafinirane naftne derivate po niskim cijenama. S obzirom da je ova obaveza ukinuta, Bjelorusija će godišnje zarađivati 150 miliona dolara više.

Dvije zemlje također su postigle kompromis o pitanju gasa. Cijene gasa će biti snižene za Bjelorusiju tokom tri godine počevši sa 2018. godinom.