Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile da stopiraju proizvodnju nafte

rusija saudijska arabija

Rusija i Saudijska Arabija, dva najveća izvoznika sirove nafte, dogovorili su se da ne povećavaju proizvodnju ovog energenta, izjavio je danas katarski ministar energetike, javio je Bloomberg.

Saudijski ministar za naftu Ali Al Naimi rekao je poslije sastanka sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom u Dohi da je mjera zamrzavanja proizvodnje “adekvatna”, ali da ova država i dalje želi da zadovolji potrebe potrošača.

Članice OPEC-a, poput Venecuele i Nigerije, ranije su tražile da se održi vanredni sastanak ovog kartela radi diskusije o padu cijene nafte za više od 70 odsto od 2014. godine.

Saudijska Arabija ranije je objavila da neće smanjiti proizvodnju ukoliko u toj akciji ne budu sarađivale i države izvan kartela.

Novak je rekao da je takva saradnja moguća ukoliko bi se uključili i ostali proizvođači, prenosi Russia Today.

Saudijska Arabija je, prema zvaničnim podacima, u 2015. godini zabilježila budžetski deficit od 98 milijardi dolara usljed pada cijene nafte. MMF procjenjujue da je stvarni budžetski deficit iznosio 140 milijardi dolara.

Prema podacima IEA, Saudijska Arabija u januaru je proizvodila 10,2 miliona barela dnevno, što je ispod prošlogodišnjeg vrhunca od 10,5 miliona barela.

Rusija je proizvodila 10,9 miliona barela dnevno.