Rusija mora platiti 159 miliona dolara ukrajinskim kompanijama

moskva

Stalni arbitražni sud u Hagu donio je odluku po kojoj je Rusija odgovorna za oduzimanje imovine ukrajinskih kompanija na Krimu.

Arbitri Rusku Federaciju smatraju odgovornom za oduzimanje imovine i nekretnina na Krimu nakon okupacije 2014. godine. Tribunal je Ruskoj Federaciji naredio da plati oko 159 miliona dolara odštete u korist 18 ukrajinskih kompanija i jedne fizičke osobe, te da plati sudske troškove, saopćeno je iz ukrajinske ambasade u BiH.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal ovu odluku Haškog tribunala je nazvala prvom pobjedom unutar pravnog okvira čiji je cilj vraćanje ukrajinske imovine na Krimu.

– Ova nezakonita okupacija ima svoju cijenu. Teret agresije će postajati sve veći za Rusiju – kazala je Zerkal.

Ona je podsjetila da se na međunarodnim sudovima nalazi više slučajeva koji se tiču ukrajinskih kompanija, kao što su Naftogaz, Oschadbank, Ukrnafta i PrivatBank.

– Dinamika razmatranja ovih slučajeva dobija na snazi. Ovog mjeseca se održavaju saslušanja u vezi slučaja Naftogaza, a čeka se odluka o Oschadbanki – dodala je Zerkal, istikući da broj kompanija koje pripremaju slične tužbe raste. Iz Naftogaza su već rekli da čekaju odluku Haškog tribunala koja bi trebala biti donesena u prvom tromjesečju 2019. godine na osnovu njihove tužbe protiv Rusije za isplatu oko 8 milijardi štete koja je ovoj kompaniji nanesena aneksijom Krima.