Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Rusija najavila odlučne zahtjeve za reforme MMF-a i Svjetske banke

26/05/2015

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov je izjavio da će Rusija biti ustrajna u zahtjevima za reforme Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Rjabkov je u obraćanju na redovnom godišnjem sastanku predstavnika ekonomskih i sigurnosnih institucija zemalja BRICS-a istakao da su lideri članica ovog ekonomskog savezništva Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike i ranije pokretali inicijative za reforme MMF-a i Svjetske banke, ali da su svi prijedlozi nailazili na blokade iz SAD-a.

U julu ove godine će u ruskom gradu Ufa biti održan Samit lidera BRICS-a, a Rjabkov je najavio da će jedna od glavnih tema tog susreta lidera zemalja članica biti inicijativa za reforme svije najvažnije finansijske institucije u svijetu.

„Na Samitu BRICS-a, ali i na predstojećem Samitu G-20 u Turskoj ćemo staviti tu temu na dnevni red. Bit ćemo ustrajni u zahtjevima za pomenute reforme“, poručio je Rjabkov.

Osvrnuvši se na aktuelne sankcije Evropske unije i SAD-a prema Rusiji, Rjabkov je kazao da one neće dati nikakve rezultate i dodao da u historiji ima mnogo neuspješnih pokušaja da se nametanjem sankcija ostvare politički ciljevi i da će aktuelne sankcije biti još jedan takav primjer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.