Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi problemi

Rusija uvodi zabranu izvoza benzina, Srbija nije na spisku pošteđenih

putin misustnin
FOTO: Kremlin.ru

Berzovne cijene goriva u Rusiji prošle su godine dosegle rekordne nivoe, što je dovelo do ubrzanog rasta maloprodajnih cijena

Rusija je u utorak najavila šestomjesečnu zabranu izvoza benzina od 1. marta kako bi kompenzirala rastuću potražnju potrošača i poljoprivrednika i omogućila planirano održavanje rafinerija.

Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je šestomjesečnu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka, kao i povećanje prodaje dizelskog goriva na berzi.

Na spisku pošteđenih nema Srbije

Privremena zabrana izvoza ne odnosi se na dogovorene količine isporuka u zemlje Euroazijske ekonomske unije (Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Krigistan i Rusija), Mongoliju, Uzbekistan, te dvije oblasti Gruzije koje je Rusija nasilno otela, Abhaziju i Južnu Osetiju. Informaciju o uvođenju zabrane potvrdila je za TASS vladina press služba. Zanimljivo je da na spisku pošteđenih zemalja, odnosno onih koje Rusija računa kao prijateljske, nema Srbije. Podsjećamo, Srbija nije članica EU niti je ikada uvela sankcije Rusiji.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak predložio je uvođenje privremene zabrane izvoza benzina, objašnjavajući potrebu za tim zbog nadolazeće sezone povećane potražnje za gorivom. U pismu Mišustinu istaknuo je da bi povećanje standarda za trgovanje naftnim derivatima na berzi i zabrana izvoza goriva bile učinkovite mjere za stabilizaciju cijena na domaćem tržištu naftnih derivata, pišu ruske Vesti.

Berzovne cijene goriva u Rusiji prošle su godine dosegle rekordne nivoe, što je dovelo do ubrzanog rasta maloprodajnih cijena. Kao odgovor na to, ruska je vlada uvela zabranu izvoza naftnih derivata od 21. rujna, ali je potom započela postupno ublažavanje ograničenja, uključujući ukidanje zabrane izvoza benzina i djelomično ukidanje ograničenja na opskrbu dizelskim gorivom.

Druga zabrana u kratkom periodu

Rusija je ranije uvela sličnu zabranu od septembra do novembra prošle godine kako bi se uhvatila u koštac s visokim domaćim cijenama i nestašicama.

Samo četiri bivše sovjetske države – Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan – bile su tada izuzete iz zabrane.