Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska banka

Ruska agresija izazvala 97 milijardi dolara direktnih šteta Ukrajini

mariupolj-aa (1)

Ukupno, izvještaj procjenjuje da bi za ukrajinsku obnovu trebalo 349 milijardi dolara, ili oko 1,6 puta više od ukrajinskog bruto društvenog proizvoda iz 2021.

Ruska agresija izazvala je više od 97 milijardi dolara direktnih šteta Ukrajini do 1. juna, ali bi moglo koštati skoro 350 milijardi dolara za obnovu zemlje, navodi se u izvještaju koji su u petak objavili Svjetska banka, ukrajinska vlada i Evropska komisija.

U izvještaju se navodi da je Ukrajina pretrpjela 252 milijarde dolara šteta zbog prekida svojih ekonomskih tokova i proizvodnje, kao i dodatnih troškova povezanih s ratom, dok se očekuje da raseljavanje trećine ukupnog ukrajinskog stanovništva povisi stopu siromaštva na 21 posto za sa samo dva posto od prije rata.

Ukupno, izvještaj procjenjuje da bi za ukrajinsku obnovu trebalo 349 milijardi dolara, ili oko 1,6 puta više od ukrajinskog bruto društvenog proizvoda iz 2021.

Od te sume, 105 milijardi dolara je potrebno kratkoročno za bavljenje urgentnim prioritetima, kao što je obnova hiljada oštećenih ili uništenih škola i za više od 500 bolnica. Također je imperativ pripremiti se za narednu, vjerovatno tešku zimu, najvjerovatnije obnovom domova i ponovnom uspostavom grijanja i nabavkom gasa.

Sve brojke su preliminarne i najvjerovatnije će rasti kako se rat nastavlja, naglašava se u izvještaju.

– Posljedice invazije osjećat će brojne generacije, dok se porodice raseljavaju i razdvajaju, prekidajući ljudski razvoj, razarajući kulturno naslijeđe, i poništavaju se pozitivna ekonomska predviđanja, kao i ona u borbi protiv siromaštva – piše u izvještaju, prenosi Reuters.