posljedice agresije

Ruske banke izgubile skoro 25 milijardi dolara u prvih šest mjeseci 2022. godine

moskva unsplash

Oko dvije trećine gubitaka banaka odnosilo se na poslovanje u stranoj valuti, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske centralne banke

Ruske banke izgubile su ukupno 1,5 biliona rubalja (24,95 milijardi dolara) u prvih šest mjeseci 2022. godine, rekao je visoki zvaničnik ruske Centralne banke u petak u intervjuu za poslovni dnevnik RBC.

Ovo je prvi put da su cifre ove prirode objavljene otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Oko dvije trećine gubitaka banaka odnosilo se na poslovanje u stranoj valuti, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske centralne banke, prenosi Reuters.

Tulin je rekao da postoji “više od 50 posto šanse” da gubici za cijelu godinu ne premaše cifru od 1,5 biliona rubalja iz prve polovine.

Gubici su koncentrisani među najvećim bankama, rekao je Tulin. Institucije koje prave gubitke zabilježile su zajednički gubitak od 1,9 biliona rubalja (31,60 milijardi dolara), u poređenju sa profitabilnim zajmodavcima koji su zajedno zaradili 400 milijardi rubalja (6,65 milijardi dolara).

Centralna banka ne očekuje ponavljanje bankarske krize iz 2014.-17., kada je regulator morao da spašava nekoliko zajmodavaca i oduzeo bankarske dozvole stotinama banaka sa lošim kapitalom, rekao je Tulin.