Biznis

Ruski ministar finansija Siluanov: Ova ekonomska kriza je dugoročna

24/02/2016

Ruski ministar finansija Anton Siluanov upozorava da je aktuelna ekonomska kriza u toj zemlji drugačija od onih iz 1998. i 2008. godine i da bi mogla potrajati znatno duže.

Ruska novinska agencija TASS javlja da je Siluanov prisustvovao sjednici Upravnog odbora federalnog ruskog trezora i tom prilikom istakao da je aktuelna ekonomska kriza dugoročnog karaktera.

“Ovo je posve drugačija ekonomska kriza od onih koji smo imali ranije. Moramo se spremiti da dug period živimo pod ovako teškim ekonomskim uvjetima”, kazao je Siluanov.

Najavivši strožije kontrole trošenja budžetskih sredstava, resorni ruski ministar Siluanov je kazao da će se u narednoj godini pokušati spriječiti trošenje iz fonda rezervi.

Ranije je ruski ministar ekonomije Aleksej Uljuaev najavio da će ruska vlada ove godine uvesti nove mjere podrške nacionalnoj ekonomiji u ukupnom iznosu i do 12 milijardi dolara.

U borbi za prevazilaženje aktuelne ekonomske krize, ponajviše izazvane međunarodnim sankcijama, ruska vlada radi na jačanju realnog sektora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.