Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS GROUP: Pokazali da znamo, idemo dalje!

rusmir-hrvic

Rusmir Hrvić predsjednik je Uprave AS GROUP-a najveće i najuspješnije bh. prehrambeno-trgovačke industrije u Bosni i Hercegovini. Iako je relativno mlad i ima 43 godine već sad slovi za sjajnog menadžera koji pomjera granice i ruši stereotipe.

Prvo prvo poslovno iskustvo Hrvić je stekao još kao dječak u trgovini mješovitom robom svog strica Sulejmana Hrvića, iz koje kasnije nastaje AS, u kojem je jedno vrijeme bio zamjenik direktora, pa “AS Group” na čijem se čelu sada nalazi.

Rusmir priča da je AS nastao kao samostalna trgovačka radnja 1988. na Vukovu, kod Jelaha, u opštini Tešanj, u njegovom rodnom mjestu, a da su tadašnji i sadašnji vlasnik Sulejman Hrvić i njegova supruga Azra, koji su mu stric i strina, iskoristili mogućnosti takozvane Markovićeve reforme i pokrenuli vlastiti biznis.

AS GROUP je od tog trenutka do danas izrastao u respektabilnu bh. kompaniju, koja je podjednako prepoznatljiva kako u regionalnim, tako već i svjetskim okvirima. AS GROUP trenutno zapošljava 3.500 radnika i ostvaruje prihod od 300 miliona konvertibilnih maraka.

U intervjuu za Fokus.ba predsjednik Uprave AS GROUP Rusmir Hrvić između ostalog govori o uspjesima kompanije tokom 2016. godine, planovima širenja u 2017., poslovnom okruženju i promjeni zakonske regulative koja bi olakšala nove investicije i zapošljavanje…

FOKUS: Nedavno je objavljeno da je Klas d.d. Sarajevo jedna od četiri odabrane kompanije za UniCredit CEE Lounge, dio uspješnog ELITE programa Grupe londonske berze, koja omogućava ambicioznim privatnim kompanijama da ubrzaju svoj rast. Šta to konkretno znači za Vas?

HRVIĆ: ELITE je platforma koja je pripremljena od strane Londonske berze, a sa ciljem podrške jačanje rasta i internacionalizacije brzorastućih kompanija širom Europe. Osmišljen je kao dvogodišnji program za kompanije sa visokim rastom i ambicijom, te njihove vlasnike i visoki menadžment, kroz koji dobijaju pristup i podršku savjetnika i investitora, kao i prilagođene seminare za korporativno upravljanje od strane raznih poslovnih škola širom Europe.

Dovoljno je reći da su u ovom programu nalazi preko 460 kompanija iz 25 zemalja i da je zastupljeno preko 30 industrijskih sektora.

Komapnije koje se nalaze u ELITE programu zapošljavaju preko 170 hiljada radnika i ostvaraju prihode od EUR 39 milijardi. Biti u ovakvom društvu zaista daje dodatni podsticaj i motivaciju za daljnjim usavršavanjem i razvojem naše Grupacije.

Naravno, londonska berza pruža pristup i svjetskoj finansijskoj zajednici, te direktno utiče na vidljivost i profil kompanije u svijetu.

FOKUS: Od kada je «As Group» preuzeo Klas, ali još nekolicinu drugih bh. kompanija one su doživjele svojevrsnu renesansu, a promet i prihodi su u vrtoglavom usponu. Kako ocjenjujete 2016. godinu?

HRVIĆ: Ova godina je bila uspješna za AS GROUP. Sve tri divizije, prehrambena, tekstilna i trgovačka su poslovale pozitivno. Mi našu snagu temeljimo na konkurentskim sposobnostima koje imaju naši brandovi, i s tog aspekta mogu kazati da smo uspjeli ojačati naše pozicije na domaćem tržištu. Na inozemnim tržištima bilježimo takođe rast.

U protekloj godini smo izvezli proizvoda i usluga u vrijednosti od oko 40 miliona KM, od toga 20 miliona u okviru tekstilne divizije, i otprilike nešto malo više u prehrambenoj diviziji. Naši ukupni prihodi prošle godine bili su 270 miliona KM. Početkom ove godine smo najavili rast od 10%, tako da očekujem oko 300 miliona KM prihoda ove godine na nivou cijele Grupacije.

FOKUS: «As Group» posjeduje devet kompanija i bavi se proizvodnjom hrane, tekstila i trgovinom. Namjeravate li se širiti u 2017. godini?

HRVIĆ: Jedan od naših strateških ciljeva je dalji rast i razvoj, i putem akvizicija. Naš model investiranja u posrnula preduzeća sa namjerom da korz novu vrijednost, stil upravljanja, domaćinski i pošten odnos uposlenicima, najprije spasimo postojeća radna mjesta a potom i otvorimo nova, pokazao se kao nešto što je potrebno bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Uspjesi koji naši brandovi nižu na inozemnim tržištima, a koji se temelje na tradiciji bosanske kuhinje, kazuju nam da su potencijali za razvoj ogromni

Dakle, nastavit ćemo sa kupovinom kompanija i brandova kako bismo još više osnažili našu sadašnju tržišnu poziciju. U procesu novih akvizicija ćemo ostati u sadašnjim okvirima poslovanja postojećih divizija.

FOKUS: «As Group» zapošljava oko 3.300 radnika u ovom trenutku. Kako Vi kao poslodavac gledate na novi pravilnik Vlade FBiH o oporezivanju toplog obroka i regresa, odnosno ukidanja olakšica na dobit?

HRVIĆ: AS GROUP je u međuvremenu povećala broj zaposlenih na 3.500. Ovo što ste naveli neće doprinijeti kreiranju pozitivnog poslovnog ambijenta. I, mi zapravo još uvijek čekamo najavljene olakšice za privredu.

Nadamo se da će do njih uskoro i doći. Nema tu neke velike mudrosti. Administracija je glomazna i trebala bi biti kud i kamo efikasnija. Mi bismo zapravo rasli još brže, i uspijeli bismo otvoriti veći broj radnih mjesta da je ambijent povoljniji.

FOKUS: Šta bi država, prema Vašem mišljenju, još trebala uraditi u narednom periodu kako bi se popravilo poslovno okruženje i pomoglo firmama da prošire svoje pogone i uposle nove radnike?

HRVIĆ: Omogućiti investitorima da se lakše, jednostavnije i brže odlučuju na ulaganja u privredu. Moramo početi sa masovnom proizvodnjom. Previše toga uvozimo što sami umijemo proizvesti. S druge strane, izvoznici nemaju potrebnu podršku države u naporima da se snažnije nametnu inozemnim tržištima.

Bosna i Hercegovina ima nekoliko potencijalnih privrednih oblasti sa kojima može biti konkurentna. Jedna od njih je i proizvodnja zdrave hrane.

Voljeli bismo u tom kontekstu vidjeti više planskog i strateškog odnosa prema potrebi održivog razvoja. Za početak, makar da se evidentira sa kojim sve resursima raspolažemo. Uspjesi koji naši brandovi nižu na inozemnim tržištima, a koji se temelje na tradiciji bosanske kuhinje, kazuju nam da su potencijali za razvoj ogromni.

Proizvoditi vlastite žitarice, voće i povrće na zemljištu koje je zdravo i nezagađeno, i onda sve to plasirati na tržišta kao Bosanski burek, Baklavu, Sarajevski somun, Bestilj, Bosanski lokum ili Begovu čorbu, dakle kao brandove, donosi enorman benefit za sve koji učestvuju u lancu proizvodnje od njive do trpeze. U ovom konceptu bi i država trebača prepoznati veći interes.

FOKUS: AS GROUP je preuzela distribuciju Vegafruitovih proizvoda. Investirali ste početkom godine u proizvodnju koja je bila u potpunosti stala. Sačuvano je 70 radnih mjesta, ali i egzistencija za oko 4.000 kooperanata koje ste ove godine isplatili i prije roka. Priča pomalo liči na onu o Dita Tuzla?

HRVIĆ: Ima puno sličnosti, uz razliku da Vegafruit osim svojih radnika ima i obaveze prema 4.000 kooperanata koji proizvode voće i povrće, i čije porodice žive od svog rada, na vlastitoj zemlji.

Dodao bih samo još da Vegafruit svoje brandove Swity, Vegy i Fruby kao visokokvalitetne sokove, džemove i pasterizirano povrće ponovo izvozi na tržišta Zapadne Evrope i SAD-a, što je potvrda zadovoljenja strogih standarda tamošnjih tržišta.

Zato nam je sada potrebna podrška na domaćem tržištu. Jer, jedino kupovinom domaćih kvalitetnih proizvoda ćemo sačuvati radna mjesta i povećati broj kooperanata, a time i izgraditi Bosnu i Hercegovinu na stabilnim osnovama.

FOKUS: Primjer ste uspješnog poduzetnika kojih nedostaje puno više u BiH. Šta biste poručili radnicima, poslovnim partnerima i svim Bosancima i Hercegovcima na izmaku 2016. godine?

HRVIĆ: Pokazali smo i sebi i drugima da smo u stanju iznenaditi i pobijediti, kada se to od nas možda najmanje očekivalo. Svi zajedno, u Bosni i Hercegovini, u toj ljepoti različitosti, imamo to što drugi nemaju, imamo taj potrebni “Factor X”, po kojem nas prepoznaju vani.

Od nas se očekuje da se sada ponovno fokusiramo na najbitnije, a to su politička stabilnost i ekonomski prosperitet. Moramo uložiti dodatne napore da spremni dočekamo ulazak u EU, kao bismo podigli razinu konkuretnosti u svim segmentima poslovanja. Čvrsto vjerujem da nam tako malo treba pa da sve skupa uredimo na najbolji način, sličan najuređenijim zemljama Evrope.

U tom smislu, poželio bih više samopouzdanja, pozitivne energije, posvećenosti u tome što radimo.

Također, svim Bosancima i Hercegovcima poželio bih puno zdravlja, sreće i uspjeha na privatnom i poslovnom planu. Svako dobro i živjeli!