Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Važno upozorenje

S bh. tržišta se povlači belgijska čokolada zbog kancerogenih suprtanci

cokolada cachet wikipedia

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedopuštenom količinom aflatoksina B1

Agencija za sigurnost hrane povukla je sa tržišta proizvod “Organska čokolada 57 posto badem-višnja” jer sadrži nedozvoljenu količinu aflatoksina B1.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedopuštenom količinom aflatoksina B1. Obavijest o neusklađenosti dostavila je Belgija, a odnosi se isključivo na proizvod chocolate 57% organic with almonds and cherries (Organska čokolada 57% badem-višnja).

Sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu s važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

– Najveće dopuštene količine aflatoksina B1 i ukupnih aflatoxina (B1+B2+G1+G2) u bademima propisane su Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani („Službeni glasnik BiH“, br. 68/14, 79/16 i 84/18) – navode iz Agencije.