Sabatina 2016: Analiza berbe grožđa i aktualno stanje vinogradarstva

grožđe hercegovina

Analiza berbe grožđa roda 2016. i Aktualno stanje vinogradarstva i vinarstva, glavne su teme drugog dana Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina 2016 koji je otvoren sinoć u Neumu.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, te pod visokim supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, a uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, otvorio ju je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

sabatina-2016

Skupu prisustvuje i izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koje predvodi premijer Nevenko Herceg, načelnik Općine Neum Živko Matuško, brojni vinogradari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te drugih zemalja regiona.

Sabatina, koja se prvi put održava u BiH, godišnje okuplja vinogradare, vinare, stručnjake, someliere, proizvođače i distributere vinogradarsko-vinarske opreme, ugostitelje, trgovce, predstavnike resornih ministarstava, medije i druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo iz bh. vinskih regija i inozemstva.

Cilj je Sabatine edukacija i povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom, te s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo.

Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, te berzi i izložbi vina svoje proizvode predstavlja oko 300 izlagača iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja.

Kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih vinogradara i vinara, Sabatina se prvi put održava na teritoriju dviju država – Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Također, osim međunarodne konferencije i radionica o vinogradsko-vinarskoj struci, bit će promovirano i nekoliko knjiga među kojima su “Marketing vina” i “Atlas vinogradarstva i vinarstva Bosne i Hercegovine”.

Organizatori manifestacije su Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova iz Hrvatske, a suorganizatori Federalni agromediteranski zavod Mostar i Grand hotel Neum iz Bosne i Hercegovine.