Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sergej Prihodko

SAD bi mogao potkopati stabilnost naftnog tržišta

nafta

Odgovarajući na pitanje je li Kina od Rusije zatražila povećanje isporuke nafte zbog američkih sankcija Iranu i trgovačkog rata Kine i SAD-a, Prihodko je odgovorio da je Rusija zauzela prvo mjesto među svjetskim izvoznicima nafte u Kinu

Najnovije američke akcije na svjetskoj sceni mogle bi potkopati napore zemalja OPEC-a+ za stabilizaciju naftnog tržišta, rekao je prvi zamjenik šefa Ureda Vlade Rusije Sergej Prihodko.

– Nažalost, destruktivne akcije SAD-a na svjetskoj sceni mogle bi poništiti nastojanja zemalja OPEC-a+ kako bi se izbjegao novi krug povećanja cijena nafte i destabilizacija tržišta – rekao je Prihodko, prenosi Al Jazeera Balkans.

Odgovarajući na pitanje je li Kina od Rusije zatražila povećanje isporuke nafte zbog američkih sankcija Iranu i trgovačkog rata Kine i SAD-a, Prihodko je odgovorio da je Rusija zauzela prvo mjesto među svjetskim izvoznicima nafte u Kinu, prestigavši Saudijsku Arabiju.

Saradnja u tom području otporna je na, kako je rekao, “fluktuacije međunarodne situacije”.

Ujedno je istakao da Rusija djeluje striktno u okvirima dogovora s junskog susreta ministara energetike zemljama sudionica sporazuma OPEC+ o stabilizaciji naftnog tržišta.