Biznis

okončan spor

SAD i EU postigle sporazum o subvencioniranju Airbusa i Boeinga

15/06/2021

Trgovački spor naglo se intenzivirao pod Trumpovom administracijom, podsjeća AP

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija postigle su u utorak dogovor o okončanju spora oko subvencija suparničkim proizvođačima aviona Boeingu i Airbusu i ukidanju milijardi dolara kaznenih carina, rekao je američki trgovinski izaslanik.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai rekla je da su se dvije strane postigle sporazum o ukidanju carina. Rekla je da bi se mogle ponovo primijeniti ako američke kompanije ne budu u stanju “pošteno se natjecati” s onima u Evropi.

– Sporazum rješava dugogodišnji zastoj u odnosima SAD-a i EU – rekla je Tai dok se predsjednik Joe Biden sastajao s čelnicima EU u Briselu.

– Umjesto da se sukobljavama s jednim od naših najbližih saveznika, konačno se okupljamo protiv zajedničke prijetnje – kazala je ona.

Trgovački spor naglo se intenzivirao pod Trumpovom administracijom, podsjeća AP.

Sjedinjene Države uvele su carine na evropski izvoz u iznosu od 7,5 milijardi dolara 2019. godine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija donijela odluku da EU nije ispoštovala svoje odluke o subvencijama za Airbus, sa sjedištem u Francuskoj. EU je u novembru prošle godine uzvratila kaznama do četiri milijarde dolara nakon što je WTO presudio da su SAD dale ilegalne subvencije kompaniji Boeing sa sjedištem u Seattlu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.