Biznis

Bidenov plan

SAD uvodi 24-satni rad u lukama i skladištima radi efikasnije globalne opskrbe

13/10/2021
Foto: Fena

Američki predsjednik Joe Biden planira objaviti ovu obavezu na sastanku koji će biti održan danas sa čelnicima velike luke na Zapadnoj obali i sindikata koji zastupa radnike u lukama i skladištima na Zapadnoj obali SAD-a

Luka u Los Angelesu i sindikat lučkih radnika pružat će 24-satnu uslugu kako bi ublažili zastoje koji su stvorili probleme u globalnom lancu opskrbe, rekli su u srijedu visoki dužnosnici Bidenove administracije.

Američki predsjednik Joe Biden planira objaviti ovu obavezu na sastanku koji će biti održan danas sa čelnicima velike luke na Zapadnoj obali i sindikata koji zastupa radnike u lukama i skladištima na Zapadnoj obali SAD-a, prenosi AFP.

Bijela kuća također je savjetovala kompanijama uključujući Walmart, FedEx i UPS, da rade duže i da za potrebe nekih isporuka rade i 24 sata dnevno, rekli su dužnosnici.

Iako je ovaj potez skuplji u smislu plaćanja za prekovremeni rad, postoje prednosti za kompanije koje pružaju usluge danonoćno. Na primjer, vozači kamiona koje rade preko noći naići će na manji promet, rekao je dužnosnik uprave.

Najave su uslijedile jer bezbroj problema u lancu opskrbe i logističkih problema predstavljaju nove izazove za oporavak globalne ekonomije od najgorih mjeseci pandemije Covid-19.

Međunarodni monetarni fond u utorak je upozorio da poremećaji u opskrbnom lancu potiču povećanje cijena jer to umanjuje izglede za rast u sve neujednačenijem globalnom oporavku.

I ministrica finansija SAD-a Janet Yellen pozvala je Amerikance da ne paniče zbog povećanja cijena i nestašice neke robe, dodajući da poskupljenja vjerovatno neće potrajati.

Nekoliko je faktora iza nedostatka ključnih sirovina i gotovih proizvoda koji sada muče maloprodaje a neki od njih su prekidi tvornica u zemljama koje su uvele karantin zbog Covid-19, neočekivani skokovi potražnje za nekom robom jer se ponašanje i navike kupaca promijenilo tokom pandemije te nedostatak radne snage u cijeloj zemlji.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.