Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD za pola godine prodale više oružja nego u cijeloj 2017.

Nakon što je Trumpova administracija pojačala prodaju oružja kao ključni dio plana za rast ekonomije, vrijednost ugovora iz ove godine već je premašila cjelokupnu prodaju iz 2017.

U prvoj polovini godine Amerika je potpisala ugovore o izvozu oružja od 46,9 milijardi dolara stranim partnerima, za razliku od 41,9 milijardi iz cijele 2017., rekao je general Charles Hooper, šef Agencije za sigurnost, saradnju i odbranu u intervjuu za Defense News.

– Izvoz oružja je dobar za našu nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku, kao i ekonomiju. A naša administracija je jasno rekla da je ekonomska sigurnost ujedno i nacionalna sigurnost – rekao je Hooper.

No, Defense News piše da nije nova administracija zaslužna za sve ugovore, već da su neki dogovoreni ranije, u vrijeme Baracka Obame, a sada su potpisani.

Magazin piše da je vrijednost izvoza oružja bila dosta nestabilna tokom prethodnih godina, i da zavisi od toga šta stranim partnerima u određenom trenutku treba.

Tokom 2016. izvoz oružja iznosio je 33,6 milijardi dolara, dok je godinu ranije bio 47 milijardi, a 2014. je bio 34,2 milijardi dolara.