Biznis

ekonomski analitičar

Šain: BiH je pred vratima recesije

13/07/2019

Bruto društveni proizvod u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 odsto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine

Na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, izvoz i uvoz lošiji su nego ikad, te a izvoz je manji za skoro 230 miliona KM.

Ekonomski analitičar Željko Šain objašnjava da se recesija mjeri kada je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizovda.

“Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, onda ćemo sigurno ući u recesioni period”, rekao je Šain za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, BiH time gubi međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada, a to će biti i dalekosežan problem za razvoj i društvenu stabilnost.

Bruto društveni proizvod u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 odsto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine.

Budući da u BiH preovladavaju krediti sa promjenjivom kamatom, izloženost domaćinstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva, na šta je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH.

Konstultantski stručnjak Senad Hoerman je istakao da će krediti da poskupe, a da će najviše da ispašta privreda jer se finasira iz sredstava komercijalnih banaka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.