Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sajam Ekobis: Turizam pokretač razvoja i investicija

ekobis

Turizam je pokretač razvoja i investicija, istaknuto je danas tokom panel-diskusije koju je u okviru 15. međunarodnog sajma ekologije „Ekobis 2017“ u Bihaću organizirala Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH).

O turističkim pontencijalima posebno na ovom području, kao i narednim koracima na promicanju i unapređenju kapaciteta i usluga u ovom sektoru diskutovali su predsjednik PKFBiH Marko Šantić, savjetnica federalne ministrice okoliša i turizma Azra Džigal, direktor Nacionalnog parka “Una” Amarildo Mulić, predstavnik Turističkog klastera Una/ Japodski otoci Armin Amidžić, zatim Stjepan Primorac iz Turističkog klastera Hercegovina i predsjednik Udruženja turizma pri PGKFBiH, te Huso Hadžić iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca i potpredsjednik udruženja turizma pri PGKFBiH.

U Federaciji BiH u proceduri su tri bitna zakona – jedinstveni zakon o turizmu, zakon o boravišnoj taksi i zakon o ugostiteljstvu. Usvajanje tog seta zakona bi, kako je istaknuto, trebalo doprinijeti da se u potpunosti uredi i unaprijedi sektor turizma.

Turizam i poljoprivreda su dvije perspektivne privredne grane koje u našim uvjetima mogu nadopunjavati jedna drugu sa svim svojim komparativnim prednostima i naravno s mogućnošću formiranja klastera. Tu se primarno misli na proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i zdrave hrane te bogatu gastronomsku ponudu u funkciji turizma.

Područje Unsko-sanskog kantona obiluje rijekama, manjim i većim vodotocima, toplim izvorima, pećinama i šumama, kao i kulturno-historijskim spomenicima gdje se značajne prirodne i kulturne vrijednosti odlikuju raznovrsnošću i specifičnošću.

Ono što najviše privlači turiste jesu ljepote Une, Sane, Dabra, Krušnice, Klokota, Unca i Korane pa sve do bogatstva šuma, termomineralnih izvora te mnogobrojnih tradicionalnih jela.

Među ostalim je istaknuto da Nacionalni park “Una” bilježi povećanje broja posjetilaca koji se procjenjuje na 80 hiljada, kao i da Japodski otoci nadomak Bihaća postaju sve prepoznatljivija turistička destinacija.