Sajam „Energa“ otvoren u Sarajevu pod motom “Misliti na budućnost” (FOTO)

energa (4)
Foto: D. Begović

Međunarodni sajam energetike „Energa“ otvoren je danas u sarajevskom Centru Skenderija pod motom ‘Misliti na budućnost’.

Tradicionalni međunarodni Projekt „Energa“, jedinstven energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, simboličnim presjecanjem vrpce zvanično su otvorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa” Mirsad Đonlagić“ i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Projekt “Energa” nakon šest uspješnih izdanja u Tuzli, prvi put u Sarajevu, do 8. juna, okuplja više od 100 izlagača iz 13 zemalja i 150 učesnika konferencijskog dijela Projekta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je izjavio da podržava ambiciju organizatora da ovaj sajam ima regionalnu i širu dimenziju.

-Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zajedno sa drugima radi na reformi energetskog sektora u BiH i to je nešto gdje mi možemo da budemo lideri, a do nas je da li ćemo te šanse iskoristiti. Jedan od promotora sektora je i ovaj sajam i zbog toga sam danas ovdje – naglasio je Šarović.

Naglasio je da je u energetskom sektoru napravljen pomak u 2015. i 2016 godini.

-Mi smo tek na početku jednog značajnog procesa u kojem treba da reformišemo, usaglasimo, unaprijedimo svoje zakonodavstvo, implementiramo evropske standarde i da donesemo ključne dokumente koji će nam otvoriti mogućnosti za pristup različitim platformama i fondovima, kao što su IPA fondovi, inicijativa za Zapadni Balkan – naglasio je Šarović.

Samo kada su u pitanju hidropotencijali i termoelektrane, naglasio je Šarović, u opticaju je nekoliko milijardi investicija.

– Mislim da smo iskoristili minimalno šanse s obzirom na potencijale koje imamo – naveo je Šarović.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je naglasio da BiH ima ogroman potencijal u energetskom sektoru koji bi je mogao voditi ka euroatlanskim integracijama, te da je na nama da postojeće resurse stavimo u funkciju.

-‘Energa’ je izgrađen brend koji smo pratili šest godina u Tuzli, a u svom sedmom izdanju dolazi u Sarajevo koje nije neko područje u elektroenergetskom smislu , ali je mjesto susreta, te novih mogućnosti i prilika za prezentaciju svih mogućnosti i potencijala BiH – kazao je Konaković.

Vlada KS će, kako je dodao, pružiti sve potrebne resurse kako bi ova manifestacija i ubuduće bila uspješna.

Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa” Mirsad Đonlagić je kazao da učešće predstavnika 100 firmi iz 13 zemalja govori da postoji interes za energetski sektor u BiH.

U konferencijskom dijelu ove poslovne manifestacije, dodao je Đonlagić, učestvovat će 150 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, predstavnici državnih i entitetskih ministarstava vezanih za oblast energije, industrije i privrede, te državnih i entitetskih agencija iz ovih oblasti, kao i predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), brojnih instituta i visokoškolskih ustanova, privrednih komora i međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija.

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ”Energa” održanim u Tuzli, a značajan broj izlagača tradicionalno dolazi iz Njemačke i Poljske.

– Energetski sektor je oblast koja pruža dobru priliku za razvoj i investiranje i nešto što je sigurno budućnost BiH. ‘Energa’ je prilika da ljudi iz ove oblasti obave razgovore i sklope poslove – dodao je Đonlagić.

Vanjskotgovinska komora BiH je prepoznala ideju “Energe” od njenog osnivanja kao specijalizirani sajam gdje se na jednom mjestu prezentuju potencijali , inovativna rješenja, nove kreativne ideje i inovativna rješenja.

– BiH je bogata prirodnim resursima i ovakve manifestacije treba iskoristiti da se razmIjene informacije i razmotre mogućnosti realizacije projekata u energetskom sektoru – istakao je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Projekt ”Energa 2017” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska Komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.