Centar Skenderija

Sajam privrede pod motom “Domaći proizvod u službi građana BiH”

0312_skenderija

Partneri sajma su Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS), Organska kontrola d.o.o., „Esof” d.o.o., te “Kristal Market”

Pod motom „Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ Centar Skenderija, odnosno Sarajevski sajam od 5. do 7. decembra organizuje specijalizirani Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2018.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo je ranije na konferenciji za novinare kazao da posjetioce očekuje bogata ponuda autentičnih proizvoda 227 izlagača, što je najveći broj izlagača u posljednjih nekoliko godina.

– Svi prepoznaju ovu manifestaciju kao sajam velikih mogućnosti. Osim izložbenog dijela, sajam će imati i bogat stručno edukativni program. Ulaz je slobodan, a za posjetioce će biti otvoren od 10 do 18 sati – naveo je Kapo.

Izložbeni program sajma obuhvata poljoprivredne i proizvode prehrambene industrije (mlinsko-pekarska industrija, konditorska industrija, industrija za preradu i proizvodnju ulja, industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija i dr.), zatim široke potrošnje (kozmetika, kućna hemija, mali kućni aparati, računari, televizori, odjeća i obuća), te stare zanate i kućnu radinost.

Partneri sajma su Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS), Organska kontrola d.o.o., „Esof” d.o.o., te “Kristal Market”.

PKKS, kako je kazao njen predsjednik Muamer Mahmutović, zajedno sa Centrom Skenderija nastoji pružiti doprinos razvoju sajmova u KS, te povezivanju domaće privrede sa međunarodnim privrednim subjektima kako bi se podstakao ekonomski rast.

Mahmutović je najavio panel posvećen preduzetničkom ekosistemu kao pretpostavci ekonomskog razvoja, a koji će biti održan drugog dana sajma, 6. decembra.

Također, posebna pažnja bit će posvećena promociji organskih proizvođača. Direktorica Organske kontrole (OK) Mersida Musabegović ukazala je na značaj organskog sektora za ukupni privredni razvoj.

– Kada je riječ o organskom sektoru, tu mislim na proizvođače koji su organski certifikovani jer je to jedina garancija da je neki proizvod organski – kazala je Musabegović dodajući da je izvoz OK certificirane robe u stalnom porastu i na godišnjem nivou iznosi više od šest miliona eura.

Pokrovitelji sajma su Ministarstavo vanjske trgovine i ekonomsih odnosa BiH, Federalno ministartvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministartvo privrede KS.