Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Sajam učeničkog preduzetništva okupio više od 300 učenika iz BiH

05/04/2016

U Tehničkoj školi u Banjoj Luci danas se održava 13. sajam učeničkog preduzetništva na kojem je više od 300 učenika predstavilo 60 preduzeća, iz 14 gradova Bosne i Hercegovine.

Kristina Mrđa, direktor Tehničke škole objasnila je da ovaj sajam da predstavlja demonstraciju kreativnosti, marljivosti i inovativnosti. Prema njenim riječima učenici su radili na veoma ozbiljnim projektima od izrade biznis projekata do finalnog proizvoda koji može da bude neki modni detalj ili nešto od predmeta za domaćinstvo, maketa, pa do ozbiljnih mašina.

20160405_2_15115638_6943340_Web

“Oni ne samo da imaju razvijenu svijest o stvaranju novih drugačijih vrijednosti nego su direktni učesnici pretvaranja materijala u resurs, što jeste osnova preduzetništva”, kazala je Mrđa.

Sajam je takmičarskog karaktera pa su predviđene nagrade za najbolji poslovni plan, proizvod ili usluga, i najbolji štand. Organizatori sajma su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS i norveški Program učeničkog preduzetništva.

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS rekao je da je ovo sjajna prilika da se promoviše inovatorstvo i kreativnost kod mladih ljudi i dodao da se nada da će se zbog ovakvih manifestacija učenici više opredjeljivati za upis tehničkih škola, jer takvog kadra nedostaje na tržištu rada.

Na sajmu učestvuju učenička preduzeća iz Banja Luke, Dervente, Doboja, Kotor Varoša, Mrkonjić Grada, Maglaja, Modriče, Novog Grada, Šamca, Teslića, Tešnja, Usore i Zavidovića, a gosti su učenici iz Dalja u Hrvatskoj.

20160405_2_15115638_6943342_Web

Ajla Semirović iz Mješovite srednje škole Maglaj izjavila je da njihovo preduzeće proizvodi jednostavne klima uređaje napravljene od otpadnog materijama.

“Koristili smo stare kante i kutije koje ničemu ne služe, ali eto nama su poslužile. Zaledili smo vodu, stavili u te posude i postavili ventilatore iz računara i sličnih uređaja”, kazala je Ajla Semirović.

Jedan od preduzeća škola domaćina proizvodi sok od jabuke. Milan Derajić, učenik Tehničke škole Banja Luka objasnio je da prvo od jabuka naprave kašu, a od kaše pod pritiskom cijede sok i nakon pakovanja dobijaju gotov poizvod.

20160405_2_15115638_6943345_Web

Ahmet Begović iz Mještovite srednje stručne škole Tešanj, smjer prehrambeni tehničar, kaže da je cilj njihovog preduzeća koje proizvodi razne vrste kolača da imaju kvalitetan proizvod, napravljen od domaćih materijala, pristupačan kupcima.

Teodora Vidić iz dobojske Ugostiteljsko-trgovinske škole, smjer turistički tehničar kaže da su ona i njeni drugari shvatili da razne materijale koje pronalze kod kuće mogu da iskoriste kao dekorativne predmete. Tako su tegle pretvorili u svijećnjake, a CD-ove u okvire za fotografije.

Učenici su na sajmu nudili svoje usluge, prodavali palačinke, cvijeće, svježe i sušeno voće, te predstavili čitav niz dekorativnih predmeta, rukotvorina, maketa, odjeće i nakita.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.