Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šaldić: Sisecam soda Lukavac jedan od najvećih kupaca

Soda Lukavac

Sisecam soda Lukavac našla se na spisku deset najvećih izvoznika koji je objavila Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Ta firma ujedno nije i među najvećim uvoznicima jer koristi isključivo domaću sirovinu – slanicu koju joj isporučuje Rudnik soli Tuzla.

Biti, prema ovogodišnjoj listi Uprave za indirektno oporezivanje BiH, među deset najvećih izvoznika, a pri tome istovremeno ne biti na listi najvećih uvoznika u nju, uspjeh je Sisecam sode Lukavac kojoj su, iz Tuzlanskog kantona, “rame uz rame” prema izvoznim pokazateljima stali TMD Gradačac i KHK Lukavac.

Dio zasluga za uspjeh lukavačkog Sisecama pripada i isporučiocu glavne sirovine – slanice.

U Rudniku soli Tuzla ističu da im je uz tuzlansku Solanu, Sisecam najveći kupac.

– Što se tiče isporuke, ona ide po planu. Sisecam je u prvom mjesecu ove godine, u odnosu na prvi mjesec prošle godine, povećao proizvodnju. Sa naplatom nemamo problema – kazao je direktor Rudnika soli Tuzla Anis Šaldić.

Ovogodišnji plan isporuke slanice iz Rudnika soli Tuzla, u ovoj godini je za 6,26 posto veći u odnosu na njegovo ostvarenje prošle godine zahvaljujući upravo tim kupcima. Svojevremeno su otklonjeni i tehnički problemi oko isporuke slanice.

– U desetom mjesecu prošle godine pustili smo u pogon trasu dugu 2,4 kilometra solovoda prema Sisecamu i time smo rasteretili pritiske i nemamo nikakvih tehničkih problema s isporukom – istakao je Šaldić.

Poslovnu saradnju sa Sisecamom i Solanom, u Rudniku soli Tuzla ocjenjuju kao vrlo uspješnu nadajući se da će takva i ostati.