Salkić na međunarodnom investicijskom forumu u Dubaiju

salkic

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić učestvuje na međunarodnom investicijskom forumu „Annual Investment Meeting 2016“ u Dubaiju, gdje je danas prisustvovao otvaranju sajma „International Property Show 2016“, na kome sudjeluje više od 300 izlagača iz stotinu zemalja svijeta.

U okviru ovogodišnjeg „Annual Investment Meeting-a“ bit će održano niz investicijskih konferencija, a u saradnji s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bit će upriličeni susreti potpredsjednika Salkića s visokim zvaničnicima, te s potencijalnim investitorima u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Prvog dana Sajma Salkić se susreo sa sultan bin Saeed Almansoori, ministrom ekonomije UAE, s kojim je razgovarao o trenutnim investicijama u Bosnu i Hercegovinu i mogućnostima njihovog unaprjeđenja.

Na tom polju neophodno je načiniti značajne pomake, prije svega na promociji Bosne i Hercegovine i njenim potencijalima, te mogućnostima prihvatanja stranih investicija.

Postoji interes za ulaganja u BiH, ali mnoštvo je nejasnoća, smetnji i prepreka za investiranje.

Stoga je neophodno poduzeti korake kako bi se olakšao dolazak velikih investicija. Značajan problem stvara vizni sistem koji usporava dolaske investitora u našu zemju.

-Ministar Almansoori izrazio je posebno interesiranje za izgradnju aerodromske infrastrukture u našoj zemlji. Na tom polju Bosna i Hercegovina ima izvrsne šanse, jer se nalazi na posebno zanimljivom području, prije svega kao centar za regionalni razvoj turizma, ali i kao važna tačka u aviosaobraćaju, jer može kvalitetno da povezuje Istok i Zapad. Također, postoji interes i za izgradnju pristaništa u Neumu, te pokretanja značajnih investicija u proizvodnju hrane. Ministar je ukazao na veliki probem koji investitori imaju s osiguranjem viza za ulazak u BiH, kazao je potpredsjednik Salkić.

Zahvalio je ministru Almansooriju za dosadašnju pomoć koju su UAE pružili Bosni i Hercegovini.

Uz potpredsjednika Salkića razgovoru su prisustvovali Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo i Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te Ismail Ahmed direktor kompanije Buroj Ozon.

Sajam „International Property Show 2016“ traje od 11. do 13. aprila 2016. godine.