Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samo rijetki turisti prenoće u Mostaru (FOTO)

mostar (2)

Iako Hercegovačko-neretvanski kanton godišnje bilježi oko milijun noćenja, u Mostaru koji je najveća atrakcija za turiste s milionskim posjetama na godišnjoj razini, broj gostiju koji prenoće je minoran, ovo je između ostalog za Anadolu Agency (AA), kazao predsjednik turističke zajednice HNK-a Adrija Krešić.

“Gotovo se zabilježena noćenja u HNK-u odnose na Međugorje i Neum. Mi obično na kraju svake turističke sezone pravimo usporedbu s prethodnom godinom. Tako je, prema našim podacima, 2015. godina otprilike na razini prethodne, 2014. godine, sa čak kojim procentom manjeg broja zabilježenih noćenja kad se računa cijela županija. Primjerice, Neum je u 2015. godini zabilježio veći broj gostiju nego u 2014. godini, dok se u Međugorju broj gostiju otprilike za toliki broj umanjio”, pojasnio je Krešić.

mostar (4)

Adrija Krešić

No, kako ističe za Anadolu Agency (AA), kada je u pitanju Mostar, koji je i najveća atrakcija turistima iz svih krajeva svijeta, ostao je problem koji se godinama ne rješava, a to je zadržavanje turista u gradu na Neretvi.

“O broju je teško govoriti. Imaju neki statistički podatci koji su tako nepouzdani pokazatelji stvarnog stanja, da je o njemu irelevantno i govoriti”, kazao Krešić. No, sasvim je jasno, kako naglašava, da se o pitanju Mostara i poboljšanja turističke slike mora još puno raditi.

Problem Mostara je, kako napominje, činjenica da od milion posjetitelja godišnje u gradu na Neretvi rijetko tko ostaje i na noćenju, jer uglavnom turisti dolaze u jednodnevni posjet, nakon čega odlaze u Međugorje ili Neum, tako da većinu noćenja ostvaruju ta dva mjesta.

Međutim, i zbroj svih noćenja koja su registrirana nije pokazatelj pravoga stanja, jer, kako Krešić ističe, u HNK-u još uvijek veliki broj turističkih radnika ne prijavljuje sve goste, pa je time i ocjena pravog stanja gotovo pa nemoguća.

mostar (3)

Cilj je, kako ističe, pored popularizacije ovog turističkog dragulja, i sustavno rješavanje administracije i provođenja zakona kako bi statistički pokazatelji bili relevantni, što bi se osjetilo i na proračunu Grada Mostara, ali i Međugorja i Neuma, pa i čitavog kantona.

“Mi poduzimamo sve što je u našoj moći da naredna godina bude bilja od prethodne. Naravno, puno toga se treba posložiti od situacije u svijetu, koja djeluje i na naše šire i bliže okruženje, do vremenskih prilika, koje nam još nisu dozvolile da započne zimska sezona u pravom smislu, jer snijega nema. Ali, kako se snježne padaline, prema meteorološkim najavama očekuju ovih dana vjerujem da će i zimska sezona doseći onu prošlogodišnju”, kazao je Krešić, s nadom da će za 2016. godinu imati bolje podatke i pokazatelja turističke slike kako za Mostar, tako i HNK.