Biznis

Samsung ove godine očekuje slabiju prodaju

06/02/2016

Južnokorejski tehnološki div upozorio je da bi mu dobit u ovoj godini mogla pasti zbog slabije prodaje uređaja poput pametnih telefona.

Usporavanje kineskog gospodarstva i slabljenje valuta tržišta u nastajanju pritišću prodaju elektroničkih roba, od televizora do računara, što signalizira teškoće ne samo za Samsung i Apple, već i za njihove dobavljače i širu industriju.

“Slabija potražnja za IT proizvodima otežat će očuvanje dobiti u 2016. godini na prošlogodišnjim nivoima”, navodi se u Samsungovom saopštenju o rezultatima poslovanja u četvrtom kvartalu, u kojem se dodaje da će ‘izazovni uvjeti poslovanja’ ostati u tekućem tromjesečju i trajati tokom prve polovine godine.

Samsung je objavio da mu je operativna dobit u četvrtom kvartalu 2015. godine iznosila 6.100 milijardi wona (5,05 milijardi dolara), što je u skladu s ranijim procjenama. Prihodi su u istom periodu uvećani za 1,1 posto, na 53.300 milijardi wona, te su bili neznatno viši u usporedi s projicirane 53.000 milijarde wona.

Operativna dobit u cijeloj 2015. godini uvećana je za 1.400 milijardi wona, na 26.400 milijardi wona, objavio je proizvođač Galaxy pametnih telefona i tableta.

Po ostvarenoj dobiti u zadnjem je kvartalu prednjačio Samsungov odjel poluvodiča, šesto tromjesečje zaredom, uz rast operativne dobiti na 2.800 milijardi wona, s 2.700 milijardi u istom razdoblju godine ranije.

Dobit u dijelu poslovanja s mobilnim uređajima skliznula je za 7,3 posto prema prethodnom tromjesečju, na 2.230 milijardi wona, što je njen najslabiji rezultat u četiri tromjesečja.

Za prvo tromjesečje Samsung prognozira blago poboljšanje dobiti, čemu bi trebalo pripomoći lansiranje novih pametnih telefona, premda očekuju blagi pad ukupnih isporuka pametnih telefona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.