Biznis

Svjetski dan turizma

Šansa za turistički ruralni razvoj u doba pandemije

26/09/2020

Panelisti su bili predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), profesori iz struke, Udruženje Alterural Sarajevo te uspješna registrovana seoska domaćinstva

Centralna konferencija “Turizam i ruralni razvoj Kantona Sarajevo” održana je u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo kao jedna od tri konferencije organizirane povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Konferencija je rezultirala setom zaključaka koje će Turistička zajednica Kantona uvrstiti u plan budućeg rada i djelovanja prema nadležnim institucijama.

Na konferenciji je predstavljena nova brošura “Oko Sarajeva” Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Autor brošure je Tim Clancy, a urađena je na bosanskom i engleskom jeziku i u narednom periodu će biti prevedena na druge jezike te plasirana na emitivna turistička tržišta. Sadržaj su informacije o okolnim turističkim područjima Sarajeva s ciljem da domaćim i stranim turistima bude predočena ideja za nezaboravne izlete na koje mogu otići u blizini grada.

Današnju konferenciju je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, naglasivši neophodnost strategije razvoja turizma, koja bi definisala i regulisala između ostalog i ruralni razvoj, a čija je važnost posebno uočena u vemenu pandemije koronavirusa zbog otvaranja novih i većih mogućnosti za ovaj vid turističkog djelovanja i napretka.

Podršku konferenciji i nastojanju da se turistički djelatnici suoče s aktuelnom problematikom, pratećim pitanjima ruralnog razvoja i mogućim rješenjima postojećih problema dao je i Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Panelisti su bili predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), profesori iz struke, Udruženje Alterural Sarajevo te uspješna registrovana seoska domaćinstva.

Među ostalim učesnicima su bili predstavnici Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, Privredne komore KS, Zavoda za zaštićena prirodna područja KS, Zadružni savez FBiH, Udruženje turističkih privrednika BiH, predstavnici općina u Kantonu Sarajevo, Sarajevo Navigator, registrovana seoska domaćinstva, turističke agencije i udruženja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.