Biznis

Mostar

Šantić: Marka potrošena na domaći proizvod multiplicira se četiri puta

23/06/2021

Ovogodišnja kampanja "Kupujmo domaće" provodi se u sjedištima kantona, a ideja je organizirati kontinuirane promotivne akcije, i to svaki put u drugim općinama i gradovima

Hipermarket Bingo u Mostaru bio je domaćin promotivne akcije “Kupujmo domaće”, koja se u organizaciji Privredne komore Federacije BiH provodi u svim kantonima Federacije BiH.

Po riječima predsjednika Privredne komore Federacije BiH Marka Šantića, istraživanja pokazuju da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu u dovoljnoj mjeri svjesni važnost korištenja domaćih proizvoda, stoga je Komora odlučila pokrenuti još jednu u nizu kampanja usmjerenih na jačanje domaće ekonomije.

– Kupovina domaćeg proizvoda utječe na kompletnu ekonomiju Bosne i Hercegovine, na domaći BDP, na federalne i kantonalne proračune, kao i na punjenje penzijskog i zdravstvenog fonda. Svi oni novci koji se potroše na domaći proizvod, za razliku od stranih proizvoda, multipliciraju se četiri puta – istaknuo je Šantić.

Dodao je kako su bh. proizvodi itekako kvalitetni o čemu svjedoče brojne nagrade na međunarodnim manifestacijama.

– Ne treba zabraniti niti možemo zabraniti uvoz stranih proizvoda, ali zakoni Europske unije ne brane korektno promoviranje domaćih proizvoda u svakoj zemlji, pa tako i Bosna i Hercegovina ima pravo promovirati i štititi svoje proizvode – poručio je predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Ovogodišnja kampanja “Kupujmo domaće” provodi se u sjedištima kantona, a ideja je organizirati kontinuirane promotivne akcije, i to svaki put u drugim općinama i gradovima.

Paralelnom s kampanjom Privredna komora FBiH radi na projektu vizuelnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda, kroz koji će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”.

– Kada završimo sve administrativne stvari oko vizualnog označavanja proizvoda, onda će kompanije krenuti prema Komori i bit će im otvoren put za vizualno označavanje njihovih proizvoda. Kada dobijete jedan od dva ili oba znaka, to znači da ste prošli određene procedure, da je to provjeren proizvod, konkurentan i na domaćem i na stranom tržištu, proizvod siguran za kupnju naših potrošača – dodao je Šantić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.