Sarajevo i BiH tema singapurskog časopisa o putovanjima

7000

Predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo održali su u prethodnih nekoliko dana prezentaciju o Sarajevu kao turističkoj destinaciji u Singapuru i Manili u organizaciji sarajevskog ureda aviokompanije Turkish Airlines.

Prezentaciji je prisustvovalo 96 turističkih agencija iz Singapura i Filipina, a veliki broj agencija je iskazao veliku zainteresiranost za posjetu Sarajevu.

Predstavnik Turističke zajednice KS-a Faruk Čaluk kazao je Feni da je prema statistikama svjetskih turisičkih organizacija, Balkan trenutno jedna od najpoželjnijih destinacija u Evropi, ali i u svijetu, posebno za stanovnike istočne Azije. Dodao je da je tržište ovog dijela svijeta ogromno te da se sve više otvara za daleka putovanja.

– U direktnom kontaktu s predstavnicima bh. turističkih agencija već su potvrđeni pojedini programi dolaska u BiH. Nekoliko agencija je nakon ovih prezentacija ubacilo BiH u svoje programe obilaska Balkana za veći broj grupa, sa završetkom putovanja u Sarajevu, iako su bili planirani samo Slovenija, Hrvatska i Crna Gora – naglasio je Čaluk.

Također je naglasio da je jedan od najpoznatijih magazina za putovanja iz Singapura, Travel and Leisure, potvrdio da će Bosna i Hercegovina i Sarajevo biti tema njihovog majskog broja.

– Tiraž od 45.000 printanog magazina i elektronsko izdanje s više od 300.000 posjeta mjesečno nam kazuje da će Sarajevo i BiH biti definitivno jedna od glavnih tema i planova za turiste ove države – istakao je.

Čaluk je zaključio da je u Manili, osim velikog broja tura, dogovorena i posjeta Sarajevu i Bosni i Hercegovini za turističke agente kao i novinare i blogere ove daleke zemlje već početkom maja.