Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo: Pčelari iz Starog Grada dobili košnice i rojeve

pcelari3456

Pčelari iz Starog Grada dobili su pčelinje rojeve i košnice čime se nastavlja podrška stanovnicima Starog Grada koji se bave ovom značajnom privrednom granom.

Ukupno je 51 pčelar dobio opremu, a na osnovu Javnog poziva koji je provela Služba za privredu i finansije. Pčelarima se izašlo u susret, pa su oni koji su zadovoljili uvjete konkursa mogli izabrati onaj dio opreme, koji im je najviše bio potreban. Također, iz nadležne službe su potvrdili su svi pčelari dobili kvalitetne i provjerene pčelarske rojeve.

Rojeve i košnice su dobili pčelari koji se godinama bave ovom privrednom granom, ali i oni koji su novi u ovom poslu, a potaknuti podrškom koju Općine Stari Grad pruža pčelarima svake godine.

Jedan od pčelara koji je novi u ovom poslu je i Ferid Husić, koji je izrazio zahvalnost Općini na pruženoj šansi da se počne baviti proizvodnjom meda: „Nekad davno sam imao priliku vidjeti kako je baviti se pčelarstvom, pa sam odlučio pokušati sam na svom domaćinstvu na Sedreniku. Hvala Općini što mi je već na početku pružila podršku,“ kazao je Husić.

Paketni roj danas je dobio i mladi pčelar iz starogradske mjesne zajednice Sumbuluša Edah Hasić koji ima nekoliko godina iskustva u ovom poslu: „Imam 14 košnica, iz kojih, ovisno o vremenskim prilikama, mogu dobiti dovoljno meda, ali ga uglavnom koristim za potrebe svoje porodice jer je jako kvalitetan,“ pohvalio se Hasić.

Općina Stari Grad je za ovogodišnju pomoć pčelarima izdvojila 10.000 KM, saopćeno je iz ove općine.