Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH dio jednog od najvećih svjetskih ekonomsko-političkih projekata

sarovic peking

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šaroviće učestvuje na Forumu na visokom nivou „Jedan pojas, jedan put“, koji se održava u Pekingu.

Na posebno organiziranoj ceremoniji, ministar Šarović je uime Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma.

Potpisivanjem tog sporazuma BiH je i formalno postala dio projekta „Jedan pojas, jedan put“ u kome je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi eura.

– U narednim godinama BiH može za svoj razvoj računati, ukoliko ima odgovarajuće projekte, na značajnu podršku kroz tu platformu. U naredni tri godine NR Kina će dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje, i na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inžinjera i naučnika – naglasio je tom prilikom ministar Šarović.

Prvog dana posjete, započeti su i razgovori sa vodećim kineskim kompanijama iz oblasti infrastrukture i energetike, a sa velikom kompanijom Wong Fang koja je uspješno u RS gradila termoelektranu Stanari, Šarović je razgovarao o skorom završetku procesa ugovaranja termoelektrane Banovići kao i početka pregovora o izgradnji hidroelektrane Dabar u Republici Srpskoj.

Ministar Šarović je najavio da će ta respektabilna kompanija u junu posjetiti RS na lokaciji Dabar, kako bi sa nadležnim vlastima otpočela zvanične razgovore, te kako bi izvršila procjene vrijednosti i kredibilnosti investicije.

Danas je ministar Šarović govorio i na posebnoj sesiji posvećenoj trgovini koju je vodio kineski ministar trgovine Zhong Shan i održao više bilateralnih susreta, dok su za sutra najavljeni brojni razgovori sa kineskim investitorima i kompanijama.

Cilj je promoviranje jedne od najvećih ekonomsko-političkih inicijativa 21.vijeka, u kojoj je BiH punopravan učesnik i iza koje se krije ogromni program infrastrukturnih ulaganja. Kina je izdvojila 45 milijardi dolara za podršku infrastrukture i trgovine na međunarodnom planu, a BiH je dio cijelog tog projekta.

Kao potvrda efikasne saradnje između BiH i NR Kine, danas je potpisan i Memorandum o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž Puta svile i pomorskog puta svile za 21 vijek.

Govoreći na tematskoj sjednici o trgovinskoj povezanosti ministar Šarović je naglasio važnost produbljivanja trgovinske i ekonomske saradnje u duž Pojasa i Puta, radi neometane i efikasne trgovine, ističući značaj podrške NR Kine kroz lakši pristup ulaganjima i pomoć u izgradnji kapaciteta i infrastrukture.

Tokom boravka u Pekingu, ministar Šarović će sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarati i o realizaciji već ugovorenih projekata kao što su Powerchina- Sinohydro, projekt autoputa u R Srpskoj (Glamočani-Mliništa) u dužini od 62 km, te projekti TE Banovići i TE Tuzla, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na tom, kako kineska štampa ocjenjuje, historijskom skupu, kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jiping učestvuje oko 100 delegacija država svijeta, od toga 30 premijera i predsjednika, među kojima i predsjednik Rusije Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres te mnogi drugi.