Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šarović: Nikakve granice ne mogu riješiti probleme naše ekonomije

mirko sarovic (3)

Na panel diskusiji pod nazivom “100 najvećih u BiH na putu ka Evropskoj Uniji” koja je održana danas u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, u organizaciji Privredne štampe i Poslovnih novina, prisutnima se obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je govorio o izazovima pred kojima se nalazi BiH na putu ka EU istakavši da je BiH ostvarila napredak u proteklom periodu ali da će zvanične institucije sistema u narednom periodu imati mnogo posla.

“Očekuje nas bezbroj pitanja koja moramo apsolvirati jer vršimo jednu proceduru adaptacije SSP-a. Od 1. januara 2017. godine u BiH će se poslovati pod novim uslovima. Nikakvo zatvaranje, nikakve granice i carine ne mogu riješiti probleme naše ekonomije, već potpuna liberalizacija”, rekao je Šarović.

Istakao je da će se bh. mljekari u narednom periodu jednostavno morati suočiti sa konkurencijom od 4.500 tona mlijeka koje će biti uvezeno u BiH.

“Ovo mlijeko će biti i do 30 posto jeftinije nego domaće”, rekao je Šarović.

Dodao je da bh. proizvođači iz svih grana privrede moraju dosegnuti standarde EU kako bi bili konkurentni prilikom izvoza.